Manapság sok olyan zöldség “alkatrész” kerül a szemétbe, ami nem csupán ehetó, de akár tápanyagokban gazdag is. Gondoljunk csak arra, amikor az újhagymának a fehér része fogy, amikor a brokkoli szára a szemétbe (jobb esetben a komposztba) kerül, és így marad sokszor az üzletekben mondjuk a karalábé , vagy éppen a hónapos retek levele. Holott ezek mind-mind ehetők! Ha szeretnénk elfogyasztani, arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy garantáltan vegyszermentes környezetből származzanak a zöldségek.
Én most zöld turmixot készítettem reteklevélből, amely a rosttartalma mellett például vasat, kalciumot és egyéb nyomelemeket is tartalmaz. Ugye milyen kár lenne veszni hagyni?
Egy-egy ilyen megoldással nem csak az egészségünkre figyelünk oda, de a környezettudatosságot is szem előtt tarthatjuk.
- 175 g eper
- 1/2 avokádó
- 1 csokor retek levele
- 100 ml frissen préselt almalé
- 200 ml víz
- agavé szirup vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint (ha szükséges)
- 1,5 tk. kendermag por (elhagyható)
A hozzávalókat a kendermag por kivételével turmix gépbe öntöttem, majd alaposan összeturmixoltam.
Tálaláskor kendermag porral szórtam meg a tetejét (ami fehérjében, aminosavakban / esszenciális zsírsavakban gazdag, ezen kívül pedig számos egyéb tápanyag is megtalálható benne. Turmixokba, kásákba keverem.
Nálam ez most 1 kiadós adag lett :)