Egy ideje szemezgettem már a Szafi Free termékekkel, egyrészt amiatt, mert nagyon kevés ennél egyszerűbben felhasználható liszt, vagy lisztkeverék van a piacon, másrészt, Szafi az oldalán rengeteg receptet tesz közzé, ahol a fogyni vágyóktól a cukorbetegeken keresztül az összetett ételallergiások is a Kánaánban érezhetik magukat…
Külön kiemeli a vegán (azaz tej- és tojásmentes) recepteket, ami pedig számomra, aki a zsiradékbevitelre különösen ügyel, a legzseniálisabb, hogy rengeteg kenyér és péksüti egy csepp zsiradék hozzáadása nélkül készíthető el! Mivel én csak extra szűz olívaolajat használok, és azt is csak nagyon ritkán, ez különösen fontos szempont volt a termékek összeválogatásánál. Nem mellesleg ugye a sütés nem tartozik legkedvesebb elfoglaltságaim közé, de ezekkel a lisztekkel tényleg biztosra mehet bárki. :)
Karácsonyra többféle lisztkeverékkel és termékkel is kedveskedtek nekem a családban, így semmi akadálya nem volt a kipróbálásnak.
Ebben az első receptben teljes mértékben ragaszkodtam a Szafi által megadott arányokhoz, az eredeti receptet részletes instrukciókkal itt találod.
- 140 g víz
- 16 g frissen facsart citromlé
- 40 g finomítatlan nádcukor, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő tetszőleges édesítőszer, szirup, méz
- 1 g tengeri só
- 50 g aszalt cseresznye
- 160 g Szafi Free karobos muffin lisztkeverék
- 1 reszelt alma – elhagyható, de almával puhább lesz a recept
Egy keverőtálban elkeverjük a vizet, a frissen facsart citromlevet, a nádcukrot, a tengeri sót és az aszalt cseresznyét.
Csak a legvégén adjuk hozzá a lisztkeveréket, majd a tésztát gyors mozdulatokkal, egy kézi habverő segítségével kikeverjük.
6 szilikonos muffin formában szétosztjuk a masszát, majd 175 C-re előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük. A tűpróbát ne feledjük! :)
Az alma nálam most kimaradt, így viszonylag tömör lett a tészta, de egy következő sütés alkalmával nálam is bele fog kerülni.
6 muffin lesz belőle