cukormentes főétel főétel mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Nyári konyha – Barna rizses bablabda és rizses tabulé saláta

Ez a nyár valahogy más, mint a többi. A napok és a történések csak úgy száguldanak, és mire az ember felnéz, hirtelen azon kapja magát, hogy már el is érkezett augusztus 20-ának a “szele”, ami mintha valahogy a nyár végét jelentené. Ezt a receptet is ígértem már nektek a Facebook – és az Insta-oldalamon is, de végre eljött ennek is az ideje.

Jó volt ugyanis végre kilépni a falak közül, hátrahagyni a számítógépet, és csak kifelé a szabadba. Nagyon sok érdekes kalandban volt részünk közel és távol, kalandos Tisza-parttól a nosztalgikus Balatonig. Feltöltöttek az élmények és a szikrázó napsütés.

Emellett persze azért főztem és ettünk is sokat :), a nyár nem tántoríthat el a főzéstől még akkor sem, ha itt a tetőtéri kis lakásunkban néha főzés nélkül is kellemes kánikula van. Ilyenkor is törekszünk a friss nyersanyagok használatára, viszont bátrabban használok konzervet, előfőzött rizst és olyan ételeket, amikhez nem kell különösebben hosszú időt a tűzhely mellett tölteni.

Így született ez a 2:1 recept is, amihez egy jó nagy fehérbab-konzerv felét és egy főzőzacskónyi előfőzött barna rizst használtam.

Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogyan használtam fel a babkonzerv másik felét, maradj velem, mert az ötlettel visszatérek. Reményeim szerint hamarosan. :)

Előkészületek

  • 125 g (1 főzőzacskónyi) előfőzött barna rizs
  • 1 tk. tengeri só
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 hatalmas vöröshagyma, apróra vágva

A barna rizses bablabdához

  • kb. 400 g főtt fehér bab (konzerv, alaposan átmosva és leöblítve
  • a megfőzött barna rizs fele
  • a pirított-párolt vöröshagyma
  • 2 bő tk. fokhagyma por
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 tk. füstölt paprika
  • 1 tk. majoránna
  • 1 csapott tk. őrölt kömény
  • 1 tk. folyékony füst (elhagyható, de finom ízt ad)
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • zsemlemorzsa – amennyit felvesz

A rizses tabulé(-jellegű) salátához:

  • 1 hatalmas csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
  • 1 kisebb csokor menta, finomra aprítva
  • 2 nagyobb, lédús paradicsom, kisebb kockákra vágva
  • 1/2 kígyóuborka, kisebb kockákra vágva
  • tengeri só és frissen őrölt bors
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • a megfőzött barna rizs másik fele

A rizst a dobozon lévő utasításnak megfelelően sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát az extra szűz olívaolajon aranybarnára pároljuk-pirítjuk.

A fehér bab konzervet botmixerrel éppen annyira pürésítjük, hogy még maradjanak benne egész babdarabok. Elkeverjük az előre megfőzött barna rizs egyik felével és a korábban előkészített hagymával.

Ezután ízlás szerint fűszerezzük: nálunk most fokhagyma granulátum, kétféle pirospaprika, majoránna és őrölt kömény adta az alapot. Ezt turbóztam fel némi folyékony füsttel, ami elhagyható, bár érdemes kipróbálni, mert nagyon finom, füstös jelleget erősít az ételben. Végül sózzuk és borsozzuk az alapot és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amivel jól formázható, de nem túl tömör “fasírt” alapot kapunk. Kis időre állni hagyjuk.

Ezután vizes kézzel tetszőleges méretű labdákat / fasírtokat formázunk és forró levegős sütőben 180 C-on, 20-25 perc alatt készre sütjük őket. (Forró levegős sütő hiányában sütőpapíron, a sütőben is süthetjük – én tetőtéri életterünknek megfelelően a teraszon használom kedvenc forró levegős sütőmet, hogy ne szaunázzunk napközben. :) )

A körethez felaprítjuk a zöldfűszereket, majd elkeverjük a paradicsommal és az uborkával. Sózzuk és borsozzuk, majd citromlével és olívaolajjal ízesítjük. Rövid ideig állni hagyjuk (amíg kevés levet ereszt), majd belekeverjük a maradék főtt rizst.

A nyári kedvenc bablabdáinkat a salátával tálaljuk.

Tipp:

Bab helyett készíthetjük csicseriborsóval vagy lencsével is. Barna rizs helyett használhatunk (akár maradék) bulgurt, kuszkuszt vagy bármilyen tetszőleges gabonát.