Sejtem, hogy te is úgy vagy néha, hogy itt a nyár, és ha végzel a munkával, szívesebben töltöd az időt a szabadban / edzéssel / olvasással, mint a tűzhely mellett állva. Én is pontosan így vagyok ezzel, DE!
Az elmúlt időszakunk két – talán – legjobb konyhai befektetése, a forró levegős sütő (air fryer) és az elektromos kontaktgrill éppen ezeken az időszakokon segít átlendülni:
- nem kell bekapcsolni a sütőt
- (megfelelő biztonsági intézkedések mellett) beüzemelhetők a teraszon (ami nem hátrány, főleg egy tetőtéri lakásban :D) és
- kb. 10 perc befektetett munka után szépen végzik a dolgukat.
A mi eszközeinket a Lidl áruházban szereztük be -> ár – érték arányban verhetetlenek.
Gondolom, most már a receptre is kíváncsi vagy, úgyhogy vágjunk is bele! :)
A grillezett csillagtökhöz:
- 1 zsenge csillagtök (és / vagy cukkini, padlizsán, kápia paprika stb.)
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. mustár
- 2 tk. fokhagyma granulátum
- facsarásnyi friss citromlé
- tengeri só és frissen őrölt bors
A kedvenc sült krumplinkhoz:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 tk. fokhagyma granulátum
- kb. 400 – 500 g apró szemű újburgonya
- tengeri só
A Szabó-salátához (helló, Niki <3)
- 1,5 kígyóuborka, vékonyra szeletelve
- 1 kisebb lila hagyma, vékonyra szeletelve (vagy sok-sok fokhagyma)
- nagy csipetnyi tengeri só
- 2 ek. narna nádcukor
- 1 bő ek. rizsecet (vagy bármilyen más ecet)
A csillagtököt 4 cikkbe vágjuk, kimagozzuk, majd kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Ez a darab még fiatal és zsenge volt, így alapos mosás után nem kellett meghámozni sem – ha idősebb, vastagabb a héja, sajnos ezt nem fogod tudni megspórolni.
A pác összes alapanyagát elkevertem egy nagyobb, zárható edényben, amibe belefértek a csillagtök-szeletek is (nagyobb “kelesztőtál”), alaposan összeráztam, majd állni hagytam.
Végül 180 C-ra előmelegített kontaktgrillben sütöttem készre.
A körethez a burgonyát – szintén alapos mosás után – 2 vagy 4 cikkbe vágjuk, a fokhagymás olajjal szintén csak összerázzuk/forgatjuk, majd a forró levegős sütő tette a dolgát: én 2 x 160 C-on sütöttem (közben egyszer átkevertem / összeráztam), majd 180 C-on még 10 percig pirítottam – de érdemes figyelni. Csak a tányéron sózzuk!
A salátához pedig a hozzávalókat egy kis edénykében elkevertem, és betettem a hűtőbe – mire elkészült az ebéd, szépen össze is értek az ízek. Vizet ne adj hozzá, így lesz tökéletes! :)
A nettó munka kb. 15 perc volt, ezután már csak néha rá kellett pillantani. Természetesen használhatsz sütőt / serpenyőt / grillt is. :)
Nagyon jó kísérletezést és jó étvágyat kívánok nektek!