A farsangi szezon közepén mi sem szerettünk volna fánk nélkül maradni :), és mivel kiváló tej-és tojásmentes receptre bukkantam itt, azon nyomban neki is láttam.
Mivel általában próbáljuk kerülni a bő zsiradékban sütött ételeket, én a sütőben fejeztem be, így az íze tökéletesen, az állaga kevésbé emlékeztet a nagy klasszikus “szalagosra” – nekünk nagyon ízlett, a tésztát pedig egyéb formában is fel fogom dolgozni a közeljövőben. :)
- 150 ml langyos rizstej
- 2 kk. nádcukor
- 15 g friss élesztő
- 250 g fehér tönkölyliszt
- 12 g DW 4:1 édesítő (vagy 25 – 35 g nyírfacukor vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
- csipetnyi tengeri só
- 20 g extra szűz olívaolaj + a sütéshez
A rizstejet elkevertem a cukorral és felfuttattam benne az élesztőt.
A lisztet elkevertem az édesítővel és a sóval. Amikor az élesztő felfutott, a liszthez kevertem. Hozzáadtam az olívaolajat is.
Addig gyúrtam, amíg a tészta szép hólyagossá összeállt. Letakartam, meleg helyen kb. 45 percig kelni hagytam.
Amikor megkelt a tészta, a kezemmel ujjnyi vastagságúra nyújtottam. Fánk formájúra szaggattam a tésztát.
Olívaolajjal kikent tepsibe tettem őket, a tetejüket is megkentem olívaolajjal, majd előmelegített sütőben, alacsony – közepes hőfokon készre sütöttem a fánkokat.
Sütés közben figyeltem, és amikor az alja megsült (kb. 12 – 15 perc), megfordítottam a fánkokat, hogy a másik oldaluk is átsüljön.
Fekete áfonya lekvárral fogyasztottuk
12 nagyobb méretű fánk lesz belőle