Őszintén megmondom, korábban a padlizsánnal ki lehetett kergetni a világból :), és még jelenleg sem tudom minden formában elfogyasztani. Akadnak néha ilyen “ősellenségek”, gyerekkoromban például kb. 15 évig nem ettem palacsintát. :)
Viszont ebben a változatban BÁRMIKOR jöhet a padlizsán. :) Még ha egyszerűnek is tűnik a recept, laktató főétel válik belőle.
Jószívvel ajánlom, semmiképpen ne hagyjátok ki! :)
- 2 közepes méretű padlizsán
- kevés extra szűz olívaolaj
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 bő ek. tahini
- 1 bő ek. mustár
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
A padlizsánokat alaposan megmostam, félbevágtam. A tetejüket éles késsel bekockáztam, figyelve arra, hogy a héjat ne vágjam át.
Kevés olívaolajjal meglocsoltam, sóztam-borsoztam, majd sütőpapírral borított tepsiben, előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a teteje jól megbarnult, akkor lesz igazán finom.
A tahinit alaposan elkevertem a mustárral, enyhén sóztam-borsoztam. Ha nem munkahelyi ebédről lett volna szó, egy gerezd fokhagyma is került volna bele. :)
A melegen tálalt sült padlizsánt ezzel a szósszal kentem meg.
Szinte teljesen olaj nélkül, fokhagymával sült burgonyával és rizstejszínes uborkasalátával tálaltam (amibe most szintén nem került fokhagyma). :)
Nálunk 3 adag lett belőle