Sejtem, hogy te is úgy vagy néha, hogy itt a nyár, és ha végzel a munkával, szívesebben töltöd az időt a szabadban / edzéssel / olvasással, mint a tűzhely mellett állva. Én is pontosan így vagyok ezzel, DE!

Az elmúlt időszakunk két – talán – legjobb konyhai befektetése, a forró levegős sütő (air fryer) és az elektromos kontaktgrill éppen ezeken az időszakokon segít átlendülni:

  • nem kell bekapcsolni a sütőt
  • (megfelelő biztonsági intézkedések mellett) beüzemelhetők a teraszon (ami nem hátrány, főleg egy tetőtéri lakásban :D) és
  • kb. 10 perc befektetett munka után szépen végzik a dolgukat.

A mi eszközeinket a Lidl áruházban szereztük be -> ár – érték arányban verhetetlenek.

Gondolom, most már a receptre is kíváncsi vagy, úgyhogy vágjunk is bele! :)

A grillezett csillagtökhöz:

  • 1 zsenge csillagtök (és / vagy cukkini, padlizsán, kápia paprika stb.)
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. mustár
  • 2 tk. fokhagyma granulátum
  • facsarásnyi friss citromlé
  • tengeri só és frissen őrölt bors

A kedvenc sült krumplinkhoz:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 tk. fokhagyma granulátum
  • kb. 400 – 500 g apró szemű újburgonya
  • tengeri só

A Szabó-salátához (helló, Niki <3)

  • 1,5 kígyóuborka, vékonyra szeletelve
  • 1 kisebb lila hagyma, vékonyra szeletelve (vagy sok-sok fokhagyma)
  • nagy csipetnyi tengeri só
  • 2 ek. narna nádcukor
  • 1 bő ek. rizsecet (vagy bármilyen más ecet)

A csillagtököt 4 cikkbe vágjuk, kimagozzuk, majd kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Ez a darab még fiatal és zsenge volt, így alapos mosás után nem kellett meghámozni sem – ha idősebb, vastagabb a héja, sajnos ezt nem fogod tudni megspórolni.

A pác összes alapanyagát elkevertem egy nagyobb, zárható edényben, amibe belefértek a csillagtök-szeletek is (nagyobb “kelesztőtál”), alaposan összeráztam, majd állni hagytam.

Végül 180 C-ra előmelegített kontaktgrillben sütöttem készre.

A körethez a burgonyát – szintén alapos mosás után – 2 vagy 4 cikkbe vágjuk, a fokhagymás olajjal szintén csak összerázzuk/forgatjuk, majd a forró levegős sütő tette a dolgát: én 2 x 160 C-on sütöttem (közben egyszer átkevertem / összeráztam), majd 180 C-on még 10 percig pirítottam – de érdemes figyelni. Csak a tányéron sózzuk!

A salátához pedig a hozzávalókat egy kis edénykében elkevertem, és betettem a hűtőbe – mire elkészült az ebéd, szépen össze is értek az ízek. Vizet ne adj hozzá, így lesz tökéletes! :)

A nettó munka kb. 15 perc volt, ezután már csak néha rá kellett pillantani. Természetesen használhatsz sütőt / serpenyőt / grillt is. :)

Nagyon jó kísérletezést és jó étvágyat kívánok nektek!