Télen nagy-nagy barátaim a gazdag és tartalmas levesek, mint például a savanyú káposztás krumplileves füstölt tofuval, vagy éppen a citromos – tárkonyos zöldségleves rizstejszínnel. Ezek után a telt, melengető fogások után sokszor nem vágyom nehezebb második fogásra, csak mondjuk egy finom tésztaételre.
Egy édes verziót hoztam ma nektek.
- 250 g bio tk. tönkölytészta
- só
- extra szűz olívaolaj
- bő maréknyi dió (darálva)
- 6-8 ek. cukormentes sárgabarack lekvár
- 3 tk. akácméz (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
A tésztát enyhén sózott, olívaolajos vízben puhára főztem, hideg vízzel átmostam.
Egy tűzálló sütőtálat olívaolajjal vékonyan kikentem. Erre került az első réteg tészta, amit 1 bő evőkanálnyi dióval megszórtam, majd 1 tk. mézzel megcsorgattam. Egy adag tésztával borítottam, majd 3 ek. lekvárt eloszlattam a tetején.
Ezután következett egy tészta-, majd egy diós-mézes, egy újabb tészta- és egy lekvárréteg. A tetejét tésztával borítottam, majd 1 tk. mézzel megcsorgattam.
Előmelegített sütőben addig sütöttem, amíg a teteje szépen megpirult és ropogós lett. Kihűlés után kiborítható és tortaként szeletelhető.
4 adag lesz belőle