Az angol konyhát lehet szidni és lehet nem szeretni, de tagadhatatlan, hogy a klasszikus pub ebédek, vagy éppen a fish & chips kihagyhatatlan, ha arrafelé jár az ember. Utóbbit főleg a tenger mellett érdemes fogyasztani, ahol friss fogásból készítik a nagy angol klasszikust.
Én ezt az (általam egyébként nagyon szeretett) ételt gondoltam újra, zsírszegényen, és bátran állíthatom, csodás vasárnapi ebédünk kerekedett. :)
A lazacfalatokhoz:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. szójaszósz (gluténmentes)
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- frissen őrölt bors
- 200 g lazacfilé, falatnyi darabokra szeletelve
A tepsis rösztihez:
- 500 g burgonya, hámozva, vastagabb hasábokra vágva
- tengeri só, frissen őrölt bors
- kevés extra szűz olívaolaj
A mentás zöldborsó püréhez:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 10 cm-nyi póréhagyma (fehér része, vékonyra szeletelve)
- 1 csészényi (250 ml) zöldborsó
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek. mentaszósz (késztermék, elhagyható)
A tálaláshoz:
- rukkola saláta
- balzsamecet
- vörösbor :)
A lazacot már reggel előkészítettem: a pác hozzávalóit alaposan elkevertem; a lazacfalatokkal összeforgattam és lefedve hűtőszekrénybe tettem néhány órára.
A burgonyát hideg vízben tettem fel főni. Sóztam, megvártam, amíg felforr, majd forrástól számítva még 5 percen át főztem. Hagytam teljesen kihűlni.
A borsópüréhez az olívaolajon puhára pároltam a póréhagymát. Hozzáadtam a zöldborsót, sóztam, borsoztam, annyi vizet öntöttem rá, ami éppen ellepi. Puhára pároltam. Végül elkevertem a mentaszósszal és botmixerrel kissé darabosra pürésítettem.
A teljesen kihűlt burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Bőkezűen sóztam és borsoztam. Kevés extra szűz olívaolajjal elkevertem, majd négyzet alakú formában, sütőpapírral borított tepsiben készre sütöttem. Ügyeskedve megfordítottam sülés közben :), akkor nyilvánítottam késznek, amikor megjelentek rajta a pirult kis barnás darabkák.
Az ebéd összeállításához a rukkolát összeforgattam a balzsamecettel. A lazacfalatokat grillserpenyőben alig néhány perc alatt megsütöttem és a rukkola tetejére halmoztam. A kész borsópürét és a rösztit fogyasztottuk hozzá.
Jóféle vörösborral öblítettük le. :)
2 adag lesz belőle (a röszti 3 adag)