…ami helyesen Kapha, mielőtt hevesen tiltakozna mindenki, hogyan is írom le az Ájurvédikus, azaz az “Élet tudománya” szerinti testtípusok egyikét. Ezen a héten hallgattam erről egy érdekes előadást és meg is csináltam az ehhez kapcsolódó testtípus tesztet, mindenki kitöltheti itt a végén pedig kiértékeli, szóval nem kell papír és ceruza…

Na szóval ott tartottam, hogy nálam a Kapha majdnem teljes kiütéssel győzött, amiben a víz és a föld elemek a dominánsak (lásd. sár…).

De lássuk csak mi is jellemző rám (az Indiaiak tudhattak valamit):

A KAPHA alkatúak, tagbaszakadt, robosztus fizikumú, vastag izomzatú és erős emberek. Természetüknél fogva jó erőben vannak immunitásuk és életerejük szintén jó, élettartamuk hosszú nincsenek egészségi problémáik. Hangjuk lágy és mély, rendszerint jóképűek, csinosak. Ezeknek az embereknek  az emésztése és anyagcseréje nagyon lassú ezért kevesebb élelmiszert és folyadékot igényelnek. Természetük nyugodt és csendes. A kaphák képesek a nehéz vagy fárasztó munkavégzésre. Jó kapcsolatot tudnak ápolni a közösséggel. Azonban nem szabad hideg vagy nedves körülmények között dolgozniuk. Hajlamosak az elhízásra ízületi és szívpanaszok alakulhatnak ki náluk.
forrás: http://www.brahmayurveda.hu/prakruti-es-doshak

Azt, hogy tagbaszakadt lennék, azt itt most kikérem magamnak, de a többi illik rám. A rendszerint jóképűek és csinosak különösen hízelgő. Ami sajnos nem túl jó hír, hogy elhízásra hajlamosak (óóóóó) és az ízületeikkel ezért gondok adódhatnak. Mit mondjak, kellenek a kihívások is, nem lehetek csak csinos… (most abba nem menjünk bele, hogy milyen nehézségű vagy mennyire fárasztó munkát vagyok képes végezni…)

De ha már az elhízásnál tartunk, adnak táplálkozási tanácsokat is, hogy az egyensúlyából kibillent Kapha mégis mit tehet, hogy visszanyerje még csinosabb alakját és még jóképűbb pofiját:

Az étrend terén lassú anyagcseréjük következtében a kapha embereknek a lehető legnagyobb mértékben ajánlott csökkenteni a zsírok és olajok, az édességek, valamint a só fogyasztását. Ezek helyett inkább jól fűszerezzék meg ételeiket, sok zöldséget fogyasszanak, valamint magas rosttartalmú ételeket, például lencseféléket.
forrás: https://www.tminfo.hu/maharishi-ajurveda/az-ajurvedikus-etrend-etkezzunk-a-testtipusunknak-megfeleloen/

Sajnos mint a legtöbb magyar ember én is sósra kívánok egy kis édeset, édesre egy kis sósat és csak jobb az íze, ha zsírban/olajban sült ki. Most azonban szembe kell néznem azzal a ténnyel, hogy ezekkel csak még jobban kibillentem magamat az egyensúlyból, pedig pont annak visszaszerzése lenne a célom.

Ma este azonban már megveregethetem a vállamat, mert a pirítósom mellé újhagymát és uborkát is ettem, ami nagyon finom volt és boldog vagyok, mert minden az egészségemért megtett kis lépés SZÁMÍT! A mozgás lesz a következő…

Neked mi a testtípusod? Egyetértesz vele vagy vitatkoznál? Egyensúlyban vagy, vagy éppen kibillenőben? Ha kibillentél, milyen kis lépést tettél ma meg az egészségedért? Várom meglátásaitokat és tapasztalataitokat!