Chili és Vanília Fordított citromtorta receptje adta ennek a receptnek az ötletét, olyan hívogató volt… A süti jelenleg nálunk a tavasz sztárja címet birtokolja :).

Eperszezonban kötelező – de más gyümölcsökkel is mennyei lehet.

 

  • 100 + 150 g barna nádcukor (a 150 g nyírfacukor is lehet)
  • kb. 15 – 25 eper (mérettől függően)
  • 3 ek. chia mag, 10 ek. vízzel elkeverve, 10 percig állni hagyva
  • 110 g extra szűz olívaolaj
  • 75 g rizstejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magvai
  • 1 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja
  • 250 g Schär Mix it! Universal gluténmentes lisztkeverék
  • 2 csapott tk. szódabikarbóna

Előmelegítem a sütőt. Egy 23 cm átmérőjű üveg piteformát kibéleltem sütőpapírral, amit kicsit be is vizeztem (Zsófi tippje szerint így könnyebb lesz majd lehúzni a papírt.)

Az eperszemeket félbevágtam.

100 g barna nádcukrot öntöttem egy tapadásmentes serpenyőbe, majd kevergetés nélkül karamellizáltam. A piteforma aljába töltöttem, majd szétterítettem. Nem lett tökéletesen szabályos, de ez megfelelő lesz így is. :)

A karamelles réteget kiraktam a félbevágott eperszemekkel.

A zselés állagú chia magot alaposan kikevertem a 150 g nádcukorral, az olívaolajjal és a rizstejszínnel. Amikor alaposan elkeveredett a massza, vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítettem.

Végül elkevertem a lisztet a szódabikarbónával, és beleforgattam a “nedves” keverékbe. Jó alaposan eldolgoztam.

A tésztát az eperre öntöttem, majd az előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütöttem a tortát. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.

Hűlni hagytam, majd amikor már csak éppen langyos volt, egy tálra fordítottam és óvatosan lehúztam róla a papírt.