Szeretek szezonális alapanyagokkal dolgozni – lehetőleg olyanokkal, amik emellett nem “utaztak” sokat. :)
Érdemes az ilyen alapanyagokat előtérbe helyezni, hiszen amellett, hogy az egészségünk érdekében szem előtt kell tartanunk a változatos alapanyagokat, a fenntartható mezőgazdaság támogatása is fontos feladatunk.
Fogyasszátok egészséggel ezt az ételt is. :)
- 1 pohárnyi barna rizs
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1+1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
- 500 g / 1 csokor spárga (a fás vége lepattintva, 1 cm-es darabokra vágva)
- 1 csokor friss sárgarépa (5-6 darab), kisebb hasábokra vágva
- 2 csapott tk. római kömény, mozsárban összezúzva
- kevés datolyaszirup
- 2 kígyóuborka, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 2 ek. rizstejszín
A barna rizst háromszoros mennyiségű sós, enyhén borsos vízben a csomagoláson levő utasításnak megfelelően megfőztem.
1 ek. olívaolajon puhára pároltam a vöröshagymát. Amikor megpuhult, a serpenyőbe adagoltam a feldarabolt spárgát. Sóztam borsoztam, majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároltam.
Végül a rizst elkevertem a spárgával és melegen tartottam.
Eközben egy mélyebb, tapadásmentes serpenyőben felmelegítettem. Hozzáadtam a sárgarépa hasábokat, római köménnyel, borssal és csipetnyi sóval fűszereztem. Néhány perc múlva kevés datolyasziruppal igazítottam ki az ízét, majd addig pirítottam, amíg a külseje szép barna mázat kapott.
A raitához a reszelt uborkát besóztam, állni hagytam, majd alaposan kicsavartam és a rizstejszínnel elkevertem. Kevés borssal tettem finomabbá.
A sárgarépát a spárgás rizzsel, a raitával és persze az elmaradhatatlan nagy adag salátával tálaltam.
2 kiadós, laktató ebéd lesz belőle (a köretet akár 3 felé is oszthatjuk)