cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Frissítő töltött tormalevél (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Soha nem kísérleteztem még káposzta, kelkáposzta vagy egyéb leveles zöldségek töltésével, azonban nemrég rábeszélt egy bácsika a piacon, hogy egyszer csak el kell azt kezdeni. :) Elmondása szerint ők a tormalevelet klasszikus töltött káposzta töltelékkel töltik, így kapva mini töltikéket.

Nekem viszont azonnal más irányba indult a fantáziám, és a görög – török konyhában is fellelhető rizzsel töltött változatot készítetten el. (Készíthető szőlőlevélből és káposztából is, természetesen.)

Nem lett szép. :) De kánikulában igazi frissítő fogás, akár melegen, akár hidegen.

 

  • 1 pohárnyi barna rizs, alaposan átmosva, leöblítve
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. mentaszósz (vagy ízlás szerint apróra vágott friss mentalevél)
  • 1 nagy csokor friss tormalevél
  • egy löttintyésnyi extra szűz olívaolaj
  • 2 – 3 szelet kezeletlen héjú, bio citrom

A rizst háromszoros mennyiségű, sóval – borssal ízesített vízben puhára főztem. Amikor megpuhult, belekevertem a mentaszószt.

A tormaleveleket én előfőzés nélkül töltöttem meg. Magam elé helyeztem őket, és 1-1 adagnyi rizzsel feltekertem, figyelve arra, hogy az oldalán is be legyen hajtva a levél, hogy ne szóródjon ki belőle a töltelék.

Szorosan egy edény aljába fektettem (egy sorban), majd kevés olívaolajjal meglocsoltam őket. Citromkarikákat fektettem a tetejére, majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt addig főztem, amíg az ízek összeértek és a levelek szépen megpuhultak, ez már csak 10-15 percet vett igénybe (figyeljünk arra, hogy a vizet szükség szerint pótoljuk; a levelek ne barnuljanak meg.)

Előételként 5-6, főételként 3-4 adag lesz belőle (ez a tekercsek méretétől is függ)