Hatalmas megtiszteltetés ért, hiszen ebben az évben én is részese lehetek a Nespresso által szervezett Kávépárbajnak. Nagy izgalommal vártam a csomagot, amiben megérkezett a kipróbálásra váró gép és a különleges aromájú Bukeela ka Ethiopia kávéőrlemény. :) Ízlelgettük, kóstolgattuk, barátnőkkel is teszteltük a kávét, illetve az általam megálmodott jegeskávét, és mondhatom, tökéletes ízvilágot sikerült kialakítani “mindenmentes” változatban is.
Erre a kávékülönlegességre pedig mától egészen szombat délután szavazni is tudtok a Nespresso Facebook-oldalán. :)
Méghozzá végtelenül egyszerűen! :) Erre a linkre kattintva juttok el a képig, ahol a komment mezőbe kell csupán beírni a receptem címét (Vegán jegeskávé evolúció), így máris gazdagodok egy szavazattal: https://www.facebook.com/Nespresso.HU/photos/a.495213477305728.1073741830.487673021393107/497662883727454/?type=1&theater
Köszönet érte! :)
A karamell sziruphoz (nagyobb adag, hűtőszekrényben tárolható)
- 5 ek. kókuszvirág cukor
- 5 ek. víz
- 75 ml rizstejszín
A mandulatejhez (nagyobb adag, hűtőszekrényben tárolható)
- 1 pohárnyi (250 ml) mandula (héj nélküli), egy éjszakára vízbe áztatva, majd leszűrve
- 3 mag nélküli datolya, kb. 60 percig vízbe áztatva, majd leszűrve
- ½ kk. stevia
- 1 pohárnyi (250 ml) víz
A mandulatejszínhabhoz
- 100 ml mandulatejszín
- 5 g tápióka keményítő
- 1 ek. kókuszvirág cukor
2 csésze (2×150 ml) klasszikus jeges kávéhoz
- 2-3 ek. karamell szirup
- 2 csésze (2×25 ml) ristretto (Bukeela ka Ethiopia)
- 1 csésze (150 ml) mandulatej (nálam házi, de lehet bolti is)
- jégkocka vagy zúzott jég
- mandulatejszínhab a tetejére
A cukrot kis lángon karamellizáljuk. Előbb vizet, majd amikor a cukor ismét elolvadt, rizstejszínt adunk hozzá. Hűlni hagyjuk.
A mandulatej hozzávalóit turmixoljuk. Sűrű szövésű anyaggal kibélelünk egy szűrőt, ezen a turmixolt alapot átszűrjük, és jól kicsavarjuk. (A fennmaradó szilárd rész sütikhez használható.)
A mandulatejszínt keményítővel és cukorral laza habbá verjük.
Két csésze aljára karamell szirupot öntünk. Erre töltjük a mandulatejjel elkevert kávét és kevés jeget.
Mandulahabbal koronázzuk a kávénkat.
És hogy a recept hová fejlődik tovább? Hamarosan arra is fény derül! :)
A dekorációban segítséget nyújtott Mónika, MM Decor & Flower. Köszönöm!