Hatalmas megtiszteltetés ért, hiszen ebben az évben én is részese lehetek a Nespresso által szervezett Kávépárbajnak. Nagy izgalommal vártam a csomagot, amiben megérkezett a kipróbálásra váró gép és a különleges aromájú Bukeela ka Ethiopia kávéőrlemény. :) Ízlelgettük, kóstolgattuk, barátnőkkel is teszteltük a kávét, illetve az általam megálmodott jegeskávét, és mondhatom, tökéletes ízvilágot sikerült kialakítani “mindenmentes” változatban is.

Erre a kávékülönlegességre pedig mától egészen szombat délután szavazni is tudtok a Nespresso Facebook-oldalán. :)

Méghozzá végtelenül egyszerűen! :) Erre a linkre kattintva juttok el a képig, ahol a komment mezőbe kell csupán beírni a receptem címét (Vegán jegeskávé evolúció), így máris gazdagodok egy szavazattal: https://www.facebook.com/Nespresso.HU/photos/a.495213477305728.1073741830.487673021393107/497662883727454/?type=1&theater

Köszönet érte! :)

 

A karamell sziruphoz (nagyobb adag, hűtőszekrényben tárolható)

  • 5 ek. kókuszvirág cukor
  • 5 ek. víz
  • 75 ml rizstejszín

A mandulatejhez (nagyobb adag, hűtőszekrényben tárolható)

  • 1 pohárnyi (250 ml) mandula (héj nélküli), egy éjszakára vízbe áztatva, majd leszűrve
  • 3 mag nélküli datolya, kb. 60 percig vízbe áztatva, majd leszűrve
  • ½ kk. stevia
  • 1 pohárnyi (250 ml) víz

A mandulatejszínhabhoz

  • 100 ml mandulatejszín
  • 5 g tápióka keményítő
  • 1 ek. kókuszvirág cukor

2 csésze (2×150 ml) klasszikus jeges kávéhoz

  • 2-3 ek. karamell szirup
  • 2 csésze (2×25 ml) ristretto (Bukeela ka Ethiopia)
  • 1 csésze (150 ml) mandulatej (nálam házi, de lehet bolti is)
  • jégkocka vagy zúzott jég
  • mandulatejszínhab a tetejére

A cukrot kis lángon karamellizáljuk. Előbb vizet, majd amikor a cukor ismét elolvadt, rizstejszínt adunk hozzá. Hűlni hagyjuk.

A mandulatej hozzávalóit turmixoljuk. Sűrű szövésű anyaggal kibélelünk egy szűrőt, ezen a turmixolt alapot átszűrjük, és jól kicsavarjuk. (A fennmaradó szilárd rész sütikhez használható.)

A mandulatejszínt keményítővel és cukorral laza habbá verjük.

Két csésze aljára karamell szirupot öntünk. Erre töltjük a mandulatejjel elkevert kávét és kevés jeget.

Mandulahabbal koronázzuk a kávénkat.

És hogy a recept hová fejlődik tovább? Hamarosan arra is fény derül! :)

A dekorációban segítséget nyújtott Mónika, MM Decor & Flower. Köszönöm!