A nap felismerése: augusztus 20-án nincs otthon egy falat kenyér sem. Jeeeee…
Szerencsére azonban a kánikula már nem akadályoz a sütő bekapcsolásában. Azt is tudtam, hogy Fittkonyha Angi zsemle receptjeire mindig számíthatok :). Az arányokat tőle lestem el, majd bezsebeltem a “hű, ez nagyon jó” felkiáltásokat a családtól.
Kiváló a kisebb gyerekek uzsonnás dobozába, de akár egy nyár végi kiránduláson is praktikus elemózsia lehet.
Kedvetek szerint akár bele is tölthetitek a szendvicsfeltéteket. :)
- 180 g bio fehér tönkölyliszt
- 70 g lágy zabpehely (nem az egész szemű, hanem a “morzsalékos” fajta)
- 2 kk. himalája só
- 2 tk. porélesztő
- csipetnyi nádcukor
- 200 ml langyos víz
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
A sütőt előmelegítettem.
Egy nagyobb üvegtálban alaposan elkevertem a lisztet, a zabpelyhet, a sót, az élesztőt és a cukrot.
Kisebb mélyedést készítettem a közepébe, ide öntöttem a vizet és az olívaolajat. Jó alaposan eldolgoztam, majd kb. 30 percig állni hagytam.
Ezután papírral kibélelt muffin formákba adagoltam a lágy tésztát (1-1 mélyedésbe kb. 1 evőkanál tészta jutott), majd közepesen meleg sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem a mini zsemléket.
9 darab lett belőle (ez éppen 4,5 étkezésre elegendő :) )