A nap felismerése: augusztus 20-án nincs otthon egy falat kenyér sem. Jeeeee…

Szerencsére azonban a kánikula már nem akadályoz a sütő bekapcsolásában. Azt is tudtam, hogy Fittkonyha Angi zsemle receptjeire mindig számíthatok :). Az arányokat tőle lestem el, majd bezsebeltem a “hű, ez nagyon jó” felkiáltásokat a családtól.

Kiváló a kisebb gyerekek uzsonnás dobozába, de akár egy nyár végi kiránduláson is praktikus elemózsia lehet.

Kedvetek szerint akár bele is tölthetitek a szendvicsfeltéteket. :)

 

  • 180 g bio fehér tönkölyliszt
  • 70 g lágy zabpehely (nem az egész szemű, hanem a “morzsalékos” fajta)
  • 2 kk. himalája só
  • 2 tk. porélesztő
  • csipetnyi nádcukor
  • 200 ml langyos víz
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj

A sütőt előmelegítettem.

Egy nagyobb üvegtálban alaposan elkevertem a lisztet, a zabpelyhet, a sót, az élesztőt és a cukrot.

Kisebb mélyedést készítettem a közepébe, ide öntöttem a vizet és az olívaolajat. Jó alaposan eldolgoztam, majd kb. 30 percig állni hagytam.

Ezután papírral kibélelt muffin formákba adagoltam a lágy tésztát (1-1 mélyedésbe kb. 1 evőkanál tészta jutott), majd közepesen meleg sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem a mini zsemléket.

9 darab lett belőle (ez éppen 4,5 étkezésre elegendő :) )