Ehhez az ételhez a múlt heti csapatépítőnk szolgálta az inspirációt, ahol egy ehhez hasonló, könnyen-gyorsan összedobható desszerttel zártuk a közös főzőcskézést.
A lágy tejberizs bármilyen szezonális gyümölccsel verhetetlen párost alkot.
A “tejbe”rizshez:
- 1 bögrényi (250 ml) rizstej (vagy egyéb növényi tej)
- 1 bögrényi (250 ml) víz (+ ha szükséges)
- 1 bögrényi (250 ml) kerek szemű rizottó rizs (átmosva, leszűrve)
- 1 csapott kk. vaníliapor
- 1-2 ek. méz
- 1 csapott ek. útifű maghéj (elhagyható)
A fehérboros sült birshez:
- 1 bő ek. méz
- 5-6 ek. jó minőségű fehérbor
- 1/2 kk. vaníliapor
- 2 birsalma, hámozva, felkockázva
Tapadásmentes edénybe öntöttem a rizstejet és a vizet. Felforraltam, majd hozzáadtam a rizst is. Vaníliával ízesítettem, majd folyamatosan kevergetve addig főztem, amíg a rizs teljesen megpuhult. Ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.
A tűzről lehúzva hűlni hagytam, majd mézzel édesítettem. Én útifű maghéjat is kevertem bele, hogy kissé összetartsa a “tejbe”rizst, de ez el is hagyható.
A gyümölcsraguhoz a mézet, a fehérbort és a vaníliát alaposan kikevertem, összeforgattam vele a birsalma kockákat, majd sütőpapírral borított sütőformában először alufóliával letakarva puhítottam, végül alufólia nélkül kissé megpirítottam.
4 formába adagoltam a rizst, majd a tetejére halmoztam a sült birsragut, alaposan kihűtöttem és tálaltam.