“Tejbe”rizs fehérboros sült birssel (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Ehhez az ételhez a múlt heti csapatépítőnk szolgálta az inspirációt, ahol egy ehhez hasonló, könnyen-gyorsan összedobható desszerttel zártuk a közös főzőcskézést.

A lágy tejberizs bármilyen szezonális gyümölccsel verhetetlen párost alkot.

 

A “tejbe”rizshez:

  • 1 bögrényi (250 ml) rizstej (vagy egyéb növényi tej)
  • 1 bögrényi (250 ml) víz (+ ha szükséges)
  • 1 bögrényi (250 ml) kerek szemű rizottó rizs (átmosva, leszűrve)
  • 1 csapott kk. vaníliapor
  • 1-2 ek. méz
  • 1 csapott ek. útifű maghéj (elhagyható)

A fehérboros sült birshez:

  • 1 bő ek. méz
  • 5-6 ek. jó minőségű fehérbor
  • 1/2 kk. vaníliapor
  • 2 birsalma, hámozva, felkockázva

Tapadásmentes edénybe öntöttem a rizstejet és a vizet. Felforraltam, majd hozzáadtam a rizst is. Vaníliával ízesítettem, majd folyamatosan kevergetve addig főztem, amíg a rizs teljesen megpuhult. Ha szükséges, adjunk hozzá további vizet.

A tűzről lehúzva hűlni hagytam, majd mézzel édesítettem. Én útifű maghéjat is kevertem bele, hogy kissé összetartsa a “tejbe”rizst, de ez el is hagyható.

A gyümölcsraguhoz a mézet, a fehérbort és a vaníliát alaposan kikevertem, összeforgattam vele a birsalma kockákat, majd sütőpapírral borított sütőformában először alufóliával letakarva puhítottam, végül alufólia nélkül kissé megpirítottam.

4 formába adagoltam a rizst, majd a tetejére halmoztam a sült birsragut, alaposan kihűtöttem és tálaltam.

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár