A legjobb burgonyaleves (héjában sült burgonyából) (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Lassan-lassan bekúsznak a napjainkba a fagyos éjszakák, hűvös nappalok, a sötétben munkába indulás és a sötétben hazatérés… Habár nem ez a kedvenc időszakom az évben, egy előnye mindenképpen van: eljött az “igaz” főzési időszak számomra, amikor hosszabban készülő, melengető, gazdag fogásokkal kényeztetem magunkat.

Ilyenkor különösen gyakran főzök leveseket, hiszen gyorsan elkészülnek, tetszőlegesen variálhatók, ráadásul nem kerül kiöntésre a tápanyagokban gazdag főzővíz sem.

Legutóbb éppen biodoboz átadás előtti napon kívántam meg valami finomságot, amikor már leginkább csak burgonya figyelt a tárolóban.

Szerencsére az októberi Jamie Oliver magazinban (amit nagyon szeretek, mind az ételek, mind a magazinhoz felhasznált papír miatt :) ) felfedeztem Fűszeres Eszter egy receptjét, amit némi átalakítással el is készítettem.

Nem tudtuk abbahagyni – pedig ilyet általában édességekkel tesz az ember, nem?

 

  • 20 g szárított erdei gomba keverék
  • 4 közepes burgonya
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 kk. pirospaprika
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 1 bő kk. szárított majoránna
  • 1/2 kk. szárított tárkony
  • 1/2 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja és leve
  • 100 ml rizstejszín

A gombakeveréket vízbe áztattam, majd kb. 30 percre állni hagytam.

A burgonyákat alufóliába burkoltam, majd a sütőben puhára sütöttem. Kissé hűlni hagytam, majd a héjukat lehízva felkockáztam őket.

Az olívaolajon puhára pároltam a vöröshagymát, a kicsit később hozzáadott fokhagymával együtt. A tűzről lehúzva hozzáadtam a pirospaprikát. Gyorsan elkevertem, majd hideg vizet adtam hozzá, hogy ne keseredjen meg.

Hozzáadtam a burgonyát, és annyi vízzel öntöttem fel, ami kb. ujjnyira ellepi. Sóztam, borsoztam, összeforraltam.

Ezután a levest turmixoltam, és a tűzhelyre visszatéve hozzáadtam a leszűrt erdei gomba keveréket. Addig főztem lassú tűzön, amíg a gombák megpuhultak (áztatás után ez nem vesz túl sok időt igénybe). Ezalatt adtam hozzá a majoránnát, tárkonyt és reszelt citromhéjat.

Végül, amikor az ízek összeálltak, rizstejszínnel forraltam össze és tálaltam.

(Ha túl sűrűnek találod a levest, bátran adj hozzá vizet).

4 adag, de mivel veszélyesen finom, akár duplázhatod is :)

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár