Már tavasszal is szemeztem Chili és Vanília Fordított citromtortájával, de akkor még eperrel készítettem, gluténmentes változatban.
Most azonban halomban állt itthon a kezeletlen héjú citrom (mivel eleve dupla csomagot vettünk, és még ajándékba is kaptunk), így nem volt mit tenni, nekiláttam az eredeti citromos változat átalakításának.
És milyen jó tettem! Az olvadó karamell és a kissé kesernyés citrom meseszerű párost alkot a torta tetején. :)
Ez a verzió NEM gluténmentes, viszont sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint a korábbi verzió.
- 3 ek. chia mag + 9 ek. víz, alaposan elkeverve, 10 percig állni hagyva
- 100 g + 75 g barna nádcukor
- 75 g nyírfacukor
- 3 + 2 kezeletlen héjú bio citrom
- 50 g extra szűz olívaolaj
- 125 g zabtejszín (ha szükségesnek érezzük, adhatunk hozzá 1 – 1 evőkanállal)
- 150 g bio fehér tönkölyliszt
- 50 g bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 ek. foszfátmentes sütőpor
- 1 vaníliarúd kikapart magvai
- csipetnyi tengeri só
Közepesen melegre előmelegítettem a sütőt, majd egy 23 cm átmérőjű piteformát kibéleltem sütőpapírral. Kicsit be is vizeztem, hogy könnyebb legyen kifordítani a süteményt a formából (ezt az eredeti receptből tanultam).
3 ek. chia magot vízzel elkevertem, majd állni hagytam (ezt a masszát használtam tojás helyett).
3 bio citromot vékonyra szeleteltem.
Egy tapadásmentes serpenyőben kevergetés nélkül karamellizáltam 100 g barna nádcukrot. Nagyon figyeltem, hogy ne égjen oda, csak éppen kellemesen borostyán színe legyen. Amikor elkészült, eloszlattam a nedves sütőpapírral bélelt formában. Nem baj, ha nem egységes, ez sütés közben korrigálódik! :)
Erre rakosgattam a 3 db. felszeletelt citromot (a szeletek lehetnek átfedésben is).
Ezután a chia magos masszát, 75 g barna nádcukrot, 75 g nyírfacukrot, az extra szűz olívaolajat,a zabtejszínt, 2 bio citrom levét és reszelt héját.
Egy másik keverőtálban elkevertem a kétféle lisztet, a sütőport, a vaníliát és a csipetnyi sót.
Végül a chia magos és a lisztes keveréket jó alaposan összedolgoztam, és a tésztát a citromok tetejére öntöttem, szépen elegyengettem.
A süteményt előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt sütöttem készre. Tűpróbával ellenőriztem, hogy a belseje átsült-e.
8 – 10 szelet lesz belőe