cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Juharszirupos sült kelbimbó, burgonyával, dióval és gránátalmával – Karácsonykor és máskor :) (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Karácsonyra készülve már december elején elkezdtem böngészni a kedvenc oldalaimat, mert lehetőség szerint egyszerű, ámbár különleges és ízletes vacsorát terveztem a Szentestére, hogy stresszmentesen, igazi ünnepi hangulatban ülhessek én is a családi asztal mellé.

Nagy segítségemre volt Deliciously Ella Karácsonyi körképe, bevallom, több receptet is felhasználtam tőle, nagy-nagy örömömre.

Egyrészt szinte a teljes karácsonyi menü a sütőben készült, így elég volt néha-néha ránézni, megkeverni, és várni, hogy mi sül ki ebből :), végül pedig valóban rohanás nélkül állt össze a teljes karácsonyi menünk.

Így volt teljes az ünnep: pihenéssel, családi körben, kellemes hangulatban.

Most egy köretet mutatok meg nektek, amit a karácsonyi vacsorán is feltálaltam, de amit ma ismét el kell készítenem. Sőt, karácsonykor is úgy kellett “megmenteni” a csipegető vendégektől a vacsora előtt… :)

 

  • 400 g kelbimbó
  • 400 g burgonya
  • 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
  • chili pehely
  • tengeri só
  • 1 nagy gránátalma
  • maréknyi dió (opcionális)
  • juharszirup (opcionális)

A kelbimbó külső leveleit leszedegettem, majd a kelbimbókat félbevágtam és egy nagy tűzálló sütőtálba tettem őket,

A burgonyát meghámoztam, majd ugyanakkora méretűre vágtam őket, mint a kelbimbók. Szintén a tűzálló sütőtálba tettem őket.

Extra szűz olívaolajjal megcsepegtettem (nagyon keveset használtam), majd chili pehellyel és tengeri sóval fűszereztem a zöldségeket.

180 C-ra előmelegített sütőben addig sütöttem őket, amíg szépen megpirultak.

A gránátalmát 4 cikkbe vágtam, majd a magvait kiskanállal kiszedegettem.

A diót száraz serpenyőben megpirítottam, majd amennyire lehet, ledörzsölgettem róla a a héját.

A megsült burgonyát-kelbimbót megszórtam a gránátalma magokkal, a pirított diót és a juharszirupot pedig külön tálaltam hozzá.

3-4 adag lesz belőle