cukormentes főétel főétel gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Téli superfood saláta (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept)

Nem szeretném túlmisztifikálni a superfood fogalmat, azonban ha ennyi jóságot sikerül összeillő egységbe foglalni a tányéron, nem szeretnék szó nélkül elmenni amellett, hogy egy-egy jól összeválogatott (és nem mellesleg mennyeien finom :) ) fogással milyen jót tehetünk a szervezetünkkel – hiszen életünk az ételünk…

Nézzük csak! :)

A saláta alapját a quinoa képezi. Rendkívül finom, tápláló, gluténmentes álgabona. Fehérjében gazdag, és ami nagyon fontos, megtalálható benne mind a 9 esszenciális aminosav. Ásványi-anyag tartalma közül kiemelkedik többek között a vas, a magnézium és a kalcium. Vitaminok közül a B, C és E vitamin van jelen benne. Ajánlják cukorbetegeknek, szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek is. Ne felejtsük el főzés előtt beáztatni, vagy legalább folyóvíz alatt alaposan átmosni.

Körbeöleli a tányéron a cékla, ami messze túlmutat a menzáról ismert hullámos céklasalátán. Télen az egyik legfontosabb szezonális ásványi-anyag és vitaminforrás!  Tartalmaz többek között káliumot, kalciumot, foszfort és vasat, amelyek kiválóan hasznosulnak a szervezetben. Máj- és gyomorproblémák esetén is ajánlják.

Itt van még egy nagy téli sztár, a kelkáposzta is. Sajnos Debrecenben eddig nem tudtam leveles kelhez jutni, így szerény rokona, a kelkáposzta fordul meg gyakrabban a tányérunkon, de azért nem panaszkodhatunk a tápanyagokat illetően! Kellemes fehérjeforrás, miközben B1, B2 és C vitamin is van benne.

Az édeskömény számomra egy viszonylag új felfedezés, már kísérleteztem vele, de ebben a formában győzött meg igazán! Nem kiemelkedő mennyiségben, de tartalmaz ásványi-anyagokat, C vitamint és karotint is. Érdekes, ánizsos jellegű illóolajat tartalmaz.

Végül pedig mindezt megkoronázza a gránátalma, amit a maga nemében szintén superfood-nek tartanak. Rostokban gazdag, azonban kalóriában szegény, Kiemelkedő mennyiségű K és C vitamint tartalmaz, valamint több leírás említi a daganat-megelőző és gyulladáscsökkentő hatását. Szintén ajánlott szív-és érrendszeri betegeknek is.

Ilyen szuper hozzávalókból alkottam hát nektek egy csuda finom, laktató, kalória-és zsírszegény fogást. Igazi főnyeremény! :)

 

  • 1 édeskömény, teteje és alja levágva, vékony szeletekre vágva
  • 1 lime leve
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • tengeri só
  • 1 pohárnyi (250 ml) quinoa, 1-2 órára beáztatva, majd alaposan átmosva
  • 1 kisebb fej kelkáposzta, kb. 1 cm. vastag szeletekre vágva (én a torzsáját is felhasználtam)
  • 2 nagyobb cékla, felkockázva
  • 1 gránátalma kikapart magvai

Sokáig gondolkodtam, hogyan használjam fel a hűtőszekrény polcán árválkodó édesköményt, de ebben  a receptben megtaláltam a megoldást: marinálom! :) A tetejétől és aljától megszabadított édesköményt vékony szeletekre vágtam, majd egy lime levével és 1 ek. extra szűz olívaolajjal nyakon öntöttem. Kissé meg is sóztam, majd hagytam egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihenni. Közben azért  a jól lezárt dobozt többször átforgattam, összeráztam, hogy a marinád mindenhol érje a növényt.

Másnap a quinoát áztatás és átmosás után kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főztem.

A kelkáposzta-szeleteket és a céklakockákat sütőpapírral borított tepsiben, közepes erősségű lángon addig sütöttem, amíg a kel-levelek kissé megbarnultak, karamellizálódtak, a céklakockák pedig roppanósak maradtak.

A gránátalmát négy szeletbe vágtam, és kiskanállal kinyertem belőle a magvakat.

Tálaláskor egy tányérra halmoztam a megfőtt quinoát. Köré rendeztem a roppanós céklakockákat. A tetejére halmoztam a sült kelkáposztát és a marinált édesköményt. Végül gránátalma-magvakkal színesítettem.

2 kiadós adag lett belőle