édesség, süti édesség, süti mentes étkezések szójamentes tejmentes uj_recept vegán receptek

Vegán leopárd kalács (tejmentes, tojásmentes recept)

A leopárd kalács már tavaly év végén elkezdett körbefutni a magyar blogokon, köszönhetően Limarának, a kelt tészták nagyasszonyának, aki a blogján közkinccsé tette ezt a kincset; ide kattintva elolvashatjátok az eredeti receptet, illetve megtekintetitek a szép fázisfotókat.

Bevallom, mér akkor szemezgettem vele, mert hihetetlenül látványos süti, azonban eddig nem volt alkalom arra, hogy elkészítsem. Az elmúlt hétvége azonban elhozta a várva-várt eredményt: megszületett az én leopárd kalácsom is – természetesen tej- és tojásmentesen.

 

  • 25 g kukoricakeményítő
  • 250 ml rizstej
  • 35 ml extra szűz olívaolaj
  • 400 g bio tönköly fehérliszt
  • 3,5 g (1/2 csomag) porélesztő
  • 1 kezeletlen héjú bio narancs reszelt héja
  • 35 g nádcukor
  • 35 g nyírfacukor
  • csipetnyi tengeri só

A világosbarna részhez:

  • 5 g zsírszegény holland kakaópor
  • 1 vaníliarúd kikapart magvai

A sötétbarna részhez:

  • 15 g zsírszegény holland kakaópor
  • 1 ek. rizstej
  • 1 kk. őrölt fahéj

A kukoricakeményítőt először kevés rizstejjel kikevertem, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött. Ekkor belekevertem az olívaolajat és állni hagytam.

A lisztet egy nagy keverőtálban elkevertem a porélesztővel, a reszelt narancshéjjal, a kétféle cukorral és csipetnyi sóval. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem az elkészült rántást. Jó alaposan eldolgoztam és kidagasztottam, majd a tésztából gömböt formáltam. A gömböt kétfelé vágtam, majd az egyik félgömböt ismét kétfelé. Így lett egy nagyobb és kisebb gömböm.

Az egyik kis gömbbe belekevertem 5 g kakaóport és a vaníliarúd kikapart magvait. Alaposan összedolgoztam, amíg szép egynemű és egyszínű lett a gömböc.

Ekkor kezelésbe vettem a másik kis gömböt is. Ebbe 15 g kakaót, kevés fahéjat és 1 ek. rizstejet dolgoztam, szintén addig, amíg egynemű és egyszínű lett a végeredmény.

A nagy világos és a két barna gömböt 2 órán át meleg helyen kelni hagytam.

Kezdődhetett az összeállítás! Én minden gömböt 8 részre osztottam. Kb. 18-20 cm hosszúságú rudakat formáztam a kis darabokból.

A világosbarna rudak kerültek középre. A sötétbarna rudakat vékonyra nyújtottam, és beborítottam velük a világosbarna rudakat. A világos rudakat szintén vékonyra nyújtottam, ezzel pedig a teljes barna rudat vontam be. (Kérlek, a fázisfotókért kattintsatok Limarához, ő nagyon pontosan, képekkel illusztrálva magyarázza el a formázást.)

Egy 11 x 22 cm-es sütőformát kibéleltem sütőpapírral. Az aljára 4 rudacskát tettem, majd ezekre szintén 4 darab került. Én ezen a ponton már csak 30 percig hagytam kelni.

Végül 180 C-ra előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt sütöttem készre.

Nem csak látványos kalács, de nagyon finom és kiváló az állaga is!