“Tejszínes” zöldborsófőzelék csípős pirított garnélával (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

Az új év elhozta a konyhám megújulását is: igyekszem mindent felhasználni, ami jelenleg itt-ott a szekrényekben, polcokon, dobozokban, fagyasztóban bujkál.

Ennek előmozdítására szépen összeírtam, hogy mit hol találok, és pontosan mennyi van még az adott alapanyagból – elképesztő, hogy mennyi elfeledett dolog felhalmozódik egy kis konyhában is az idők folyamán.

Jelenleg csak friss zöldségféléket veszek, egyébként pedig igyekszem kreatívan abból élni, amit találok. :)

A fagyasztó rendezgetése közben bukkantam rá egy csomag zsenge zöldborsóra és egy kis csomag garnélára is.

Először azt gondoltam, tésztával házasítom őket, de azután megláttam egy bontott doboz rizstejszínt – és el voltam veszve.

Higgyétek el, bármilyen furcsán is hangzik a főzelék és a feltét párosítása, az összhatás tökéletes!!! :)

A zöldborsófőzelék rizstejjel készült változatát pedig itt találod.

 

A főzelékhez:

  • 350 g zöldborsó
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csapott tk. fokhagyma por
  • 2 tk. étkezési keményítő
  • 150 ml rizstejszín

A garnélához:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 250 g granéla
  • chili pehely ízlés szerint

A zöldborsót fagyott állapotban annyi vízben kezdtem el főzni, ami éppen ellepi. Sóval, borssal fokhagyma porral fűszereztem, majd kb. 10-12 perc alatt puhára főztem. (Nem szabad sokáig főzni, mert megkeményedik.)

A keményítőt kevés vízzel és a rizstejszínnel kikevertem, majd a főzelékhez adtam, és kis lángon, kevergetve, ezzel sűrítettem a főzeléket.

A garnélarákot a csomagoláson lévő útmutatónak megfelelően hideg vízben kiolvasztottam, megtisztítottam, majd alaposan átmostam.

Egy tapadásmentes serpenyőben megmelegítettem az olívaolajat. Hozzáadtam és lassan puhára pároltam  a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Amikor megpuhultak,  a serpenyőbe dobtam a kiolvasztott és átmosott garnélát. Sóztam, borsoztam, chili pehellyel fűszereztem, majd addig sütöttem, amíg a garnéla előbb rózsaszín lett, majd kissé barnára is pirult.

Bevallom, annyira ízlett nekünk, hogy 2 adag lett belőle :)

 

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár