cukormentes leves mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept

Lassan főtt francia hagymaleves (tejmentes, tojásmentes recept)

Ez az év intenzíven érkezett: rengeteg munkával, utazással, tennivalóval. Emiatt a régi, jól bevált, 30 perces receptjeimet helyeztem előtérbe, így most némi kihagyással, de annál több kedvvel hozom nektek a legújabb receptet.

Az eredeti változat a Nők Lapja Konyha februári számában jelent meg.

Különlegesen finom leves, ne hagyjátok ki! :)

 

  • 1 kg vöröshagyma
  • 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
  • tengeri só
  • 300 ml barna sör
  • 1,5 l zöldségalaplé
  • frissen őrölt bors
  • jófajta kovászos kenyér a tálaláshoz (illetve sajt, vagy vegán sajt, ha fogyasztasz)

A vöröshagymát meghámoztam, majd vékony szeletekre vágtam. Összeforgattam az olívaolajjal, majd öntöttvas edénybe halmoztam (ami a sütőben és a tűzhely tetején is használható). Enyhén sóztam, majd lefedtem.

Sütőbe tettem, majd alacsony hőfokon, időnként megkeverve, 3 órán át pároltam-karamellizáltam. (Mindezt kis lángon, a tűzhelyen is el tudod érni, de én ezalatt mással foglalkoztam. :) )

Amikor a hagyma sötétbarnára karamellizálódott, az edényt feltettem a tűzhely tetejére. Felöntöttem barna sörrel, és folyamatos kevergetés mellett elforralta, az alkoholt. Ekkor adtam hozzá a zöldség alaplevet, sóztam-borsoztam, majd 15 percen át kis lángon tovább főztem.

Pirítóssal kínáltam.

4-6 adag lesz belőle