Eszter barátnőm kifejezett kérésére megérkezett a csodálatos tavaszi egytál, ami tele van színekkel, ízekkel, élettel.
Fogyasszátok egészséggel! :)
- 150 g quinoa, kb. 60 percre beáztatva, majd leszűrve és alaposan átmosva
- 2 ek. gluténmentes tamari szójaszósz
- 2+1/2 ek. frissen facsart citromlé
- 1 bögre (250 ml) fagyasztott zöldborsó
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 500 g (1 csokor) spárga, a fás vége nélkül
- 300 g brokkoli
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 ek. reszelt sárgarépa
- 1 ek. reszelt karalábé
- kevés petrezselyemzöld
- 2 újhagyma, karikázva
- 5 koktélparadicsom, félbevágva
- maréknyi vegyes csíra (Figyelem! A képen búzacsíra is szerepel, amely természetesen nem gluténmentes. ha gluténérzékeny vagy, dolgozz más csírával, vagy egyszerűen hagyd el a receptből! :))
- 2 ek. lenmagolaj
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 1 bő tk. datolyaszirup (vagy méz)
- 1/2 kk. cayenne bors
Az előre beáztatott és folyó víz alatt alaposan átmosott quinoát kétszeres mennyiségű vízben főzni kezdtem. 2 ek. tamari szójaszósszal és citromlével ízesítettem. Alkalmanként megkeverve addig főztem, amíg a quinoa az összes vizet felszívta és szépen megpuhult.
Eközben a zöldborsót is megfőztem, majd leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem (így jobban megőrzi a színét).
Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleltem, Ezt kikentem 1 ek. extra szűz olívaolajjal. A fás végétől megszabadított spárgát és a szeletekre vágott brokkolit sóztam, borsoztam, majd közepes lángon addig sütöttem, amíg roppanós lett, de már kapott egy kis barna színt. Sütés közben egyszer meg is fordítottam őket.
A salátát Rita kolléganőm készítette :), a reszelt sárgarépát és karalábét csak sózta és petrezselyemzölddel összeforgatta – ezúton is köszönet érte! :)
Tálaláskor a quinoát alaposan elkevertem a zöldborsóval. Tálra halmoztam, majd elrendeztem rajta a sült spárgát és brokkolit. Megszórtam újhagyma karikákkal és elrendeztem rajta a koktélparadicsomokat is. Végül a vegyes csírákat is hozzáadtam.
Az öntethez egy kisebb üvegben összeráztam a lenmagolajat, a citromlevet, 1/2 ek. szójaszószt, a datolyaszirupot és a cayenne borsot – ezzel öntöttem nyakon az ételt.
Nagyon finom, laktató, tápanyagokban gazdag ebédünk volt ma! :)
2, esetleg 3 adag lesz belőleci