Régóta kutatom már az üzletek polcain a “jó” összetételű cékla savanyúságot, hiszen az egyik kedvenc ételemről van szó. Sajnos azonban eddig még nem találtam meg az igazit – kommentben írd meg, ha van ötleted, hol kapható! :)
Mostanában viszont, ahogy hűvösebbre fordulnak az esték, szívesen pakolom meg a sütőt – akár több emelet magasan is! Egymás mellett sül a sütőtök, a héjában sült burgonya, az alufóliába burkolt cékla, a karfiolrózsák, a káposzta – hogy azután türelmesen várjanak a sorukra, amíg aztán további feldolgozásra kerülnek.
Most hirtelen ötlettől vezérelve a céklát használtam fel – és bizony nem bántam meg.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 2 közepes cékla
- 1 ek. rizsszirup
- 1-2 tk. almaecet
- tengeri só, frissen őrölt bors
- csipetnyi őrölt kömény
- néhány szelet újhagyma
A céklát alufóliába burkolva puhára sütjük a sütőben. Hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját és vékony szeletekre karikázzuk.
Az öntethez alaposan elkeverjük a rizsszirupot, az almaecetet, ízlés szerinti sót és borsot, csipetnyi őrölt köményt és kb. 75 – 100 ml vizet.
A céklát az öntettel nyakon öntjük, majd néhány órára állni hagyjuk.
Bármilyen főétel mellé kiváló választás!