Kakukkfüves sült zöldségek sütőtökpürével és almás párolt lila káposztával (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán)

Meg kell, hogy mondjam nektek: szeretem az őszt. Szeretem a színeit, a fényeit, hogy elő lehet venni a jó kis színes harisnyákat… No és természetesen szeretem az ízeit is: hiszen a kora ősz még majdnem nyár :), amikor még roskadoznak a piacok is…

Most a szép őszi zöldségekből állítottam össze egy kiadós ebédet – salátát is ettünk mellé, csak éppen jól elbújt a képen. ;)

 

A kakukkfüves sült zöldségekhez:

  • 600 g sárgarépa, vékony hasábokra vágva
  • 400 g kelbimbó, félbevágva
  • 2 sonkahagyma, 4 cikkbe vágva
  • 1 fej (!) fokhagyma, héjában
  • 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • néhány csipetny kakukkfű
  • néhány löttyintésnyi jó minőségű száraz fehérbor

Az almás párolt káposztához:

  • 1 kicsi fej lila káposzta, vékony szeletekre vágva
  • 2 alma, hámozva, vékonyabb szeletekre vágva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • csipetnyi őrölt fűszerkömény
  • 1/4 szerecsendió, reszelve
  • és ismét csak néhány löttyintésnyi jó minőségű száraz fehérbor :)
  • rizsszirup ízlés szerint

A sütőtökpüréhez:

  • Kb. 10 cm-nyi póréhagyma, vékonyan felkarikázva
  • 1 kisebb sütőtök, hámozva, felkockázva
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 1 csapott teáskanál rozmaring
  • kb. 50 ml rizstejszín (nálam maradék volt, elhagyható)

A sült zöldségekhez nagyobb gáztepsiben elrendezem a sárgarépát és a kelbimbót. A hagymacikkeket és a fokhagymagerezdeket csak úgy köréjük szórom (figyelem! a héjából kinyomott sült fokhagyma veszélyesen finom!).

Kevés olívaolajjal meglocsolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezem és összeforgatom a zöldségeket. Végül száraz fehérbort löttyintek alá, és alufóliával lefedve, majd az alufóliát levéve addig sütöm, amíg szépen karamellizálódnak a zöldségek – időközben két – három alkalommal meg is forgatom őket.

A zöldségekkel egy időben, szintén a sütőben készítem el a párolt káposztát. Az itt leírt módon készítem, de most kevésbé fűszeresen.

Fedhető öntöttvas edénybe rétegezem a káposztát és az almát. Minden réteget enyhén sózok, borsozok, fűszerköménnyel és szerecsendióval fűszerezek. Végül kevés fehérbort öntök hozzá, illetve rizssziruppal állítom be az ízét.

A zöldségekkel egy időben sütöm, roppanósan puhára.

Amíg a sütő dolgozik, bőven van idő a sütőtökpüré elkészítésére is.

Ehhez kevés vízben megpárolom a póréhagymát. Amikor a hagyma megpuhul, hozzáadom a nyers sütőtököt. Sózom, borsozom, rozmaringgal fűszerezem, majd fedő alatt párolom puhára. Amikor teljesen megpuhul, kevés rizstejszínnel turmixolom.

Kb. 3 – 4 adag lesz belőle

 

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár