… no nem a tányéron, hiszen végérvényesen itt az a szürke, ködös, nedves időszak, amikor nem vágyunk már csak egy nagy tál salátára, hanem kedvet kapunk valami tartalmas, fűszeres, nehezebb fogáshoz. Már ha a ez az étel megüti a “nehéz” mércét. :) Hiszen igaz, hogy változik az ízek aránya és a gyümölcsök frissessége, a könnyű fűszerezés után eltolódik egy testesebb, csípősebb irányba, ebben az időszakban sem kell eltávolodnunk a növények bámulatosan gazdag világától.
Hiszen itt vannak a szezonális zöldek, a káposztafélék, a talán sokaknak mumusnak számító kelbimbó, a földes ízű cékla, a gyökeres és egyéb gumós zöldségek hada – mind arra várnak, hogy levetkőzhessék a velük kapcsolatos előítéleteket és felsorakozzanak mint baráti alapanyagok, amikkel számolni kell és lehet ebben az időszakban is.
És ne aggódj – ügyes tervezéssel és előkészítéssel akár egy hatalmas zöldséges lakoma sem készül órákig, sőt, könnyedebben és gyorsabban készülsz el ezzel az étellel, mint gondolod!
A lenti fogás nálunk “svédasztal” formában került tálalásra: mindenki kedve szerint dönthetett, hogy a káprázatos kavalkádból mi is kerüljön az alapra. Válasz te is a kedvedre való feltétekből, vagy hagyd el, ami nem tetszik – személyre szabható minden egyes alkotóeleme!
Alkotásra fel! :)
Az alaphoz (ami elbújt a képen):
- 2 “fészeknyi” ázsiai teljes kiőrlésű Mie tészta (az Aldi-ból), vagy üvegtészta vagy Soba tészta vagy akár (lehetőleg teljes kiőrlésű) spagetti vagy egyéb tésztaféle
- kb. 1/2 ek. extra szűz olívaolaj (elhagyható)
- 1 kisebb vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 3 – 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- diónyi gyömbér, vékony / gyufaszálnyi csíkokra vágva
- 1/2 kaliforniai zöld paprika, apró kockákra vágva
- 1/2 kaliforniai sárga paprika, apró kockákra vágva
- 1/2 kaliforniai piros paprika, apró kockákra vágva
- szójaszósz ízlés szerint
- tengeri só és frissen őrölt bors
A sült csicseriborsóhoz:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 bő ek. fokhagyma granulátum
- kb. 2 csapott tk. pirospaprika
- kb. 10 fújásnyi folyékony füst (bioboltban kapható; elhagyható)
- tengeri só és frissen őrölt bors
- 1 konzerv csicseriborsó, leszűrve és alaposan leöblítve
A sült tofuhoz:
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 bő ek. fokhagyma granulátum
- kb. 2 csapott tk. pirospaprika
- kb. 10 fújásnyi folyékony füst (bioboltban kapható; elhagyható)
- tengeri só és frissen őrölt bors
- 1 füstölt tofu, kicsi kockákra vágva
A teriyaki gombához:
- 1 kisebb lila hagyma, vékony szeletekre vágva
- néhány fej barna csiperke vagy egyéb gomba, kisebb darabokra vágva
- néhány ek. teriyaki szósz (Aldi)
- tengeri só és frissen őrölt bors
A sült zöldségekhez (a teljesség igénye nélkül):
- kevés extra szűz olívaolaj a tepsi kikenéséhez
- petrezselyem gyökér, hasábokra vágva
- sárgarépa, hasábokra vágva
- karalábé, hasábokra vágva
- kelbimbó, félbe vágva
- tengeri só és frissen őrölt bors
- kurkuma
- kakukkfű (a sárgarépához)
A tálaláshoz:
- édes chili szósz (késztermék, Aldi)
Az alaphoz a csomagoláson lévő leírásnak megfelelően, enyhén sós vízben megfőzzük a tésztát. Leszűrjük, letakarjuk és pihenni hagyjuk.
Eközben az olívaolajon megpároljuk a hagymát, majd néhány perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. Az illatfelhő ilyenkor már pazar! De ne feledjünk el kevés szójaszószt adni hozzá, ha kezdenek lepirulni a zöldségek! Ezután már bele is dobhatjuk a színes paprikákat és további szójaszószban roppanósra párolhatjuk – piríthatjuk a zöldségeket. Végül hozzáadjuk a tésztát, alaposan összeforgatjuk és félretesszük.
A csicseriborsót és a tofut eddigre már előkészíthetjük: én az egyszerűség kedvéért ugyanazt a fűszerkeveréket használtam, amit olívaolajban elkevertem és egy – egy zárható dobozban összeráztam vele a csicseriborsót, illetve külön a tofu kockákat is. Érdemes kb. fél órára pihenni hagyni, hogy átjárják a fűszerek a főszereplőket. Forró levegős sütőben (air fryer-ben), 160 C-on sütjük készre (külön a csicserit és külön a tofut). Ha szükséges, még 10 percet beállíthatunk ugyanezen a hőfokon – érdemes közben nézegetni és átkeverni. Természetesen sütőpapírral bélelt tepsiben is süthető.
A gombát mindeközben a lila hagyma és a teriyaki szósz keverékében szintén pácolódni hagyjuk. Tapadásmentes serpenyőban, olaj nélkül sütjük készre. Közben sózzuk és borsozzuk.
A sütőmet ezalatt elfoglalták a sült zöldségek: bízz bennem, ha nem párolod hanem sütöd őket, teljesen új arcukat mutatják, hiszen karamellizálódnak és így mind az állaguk, mind a zamatuk csábítóvá válik! A tepsit sütőpapírral béleljük, kevés olívaolajjal kikenjük, szépen elrendezzük rajta a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és kurkumával meghintjük. Alaposan belemasszírozzuk a fűszereket a zöldségekbe. A sárgarépát megkínálhatjuk egy kis kakukkfűvel is. Ha szereted a csípős ízeket, a chili pelyhet is elbírja. :) 180 C-ra előmelegített sütőben szép aranybarnára – ropogósra sütjük őket.
Édes chili szósszal tálaljuk.
A maradékokat tölthetjük őszi tortillába, kiváló zöldségkrémleves-alap, szendvicsben is nagyon finom egy kis mustáros szósszal, vagy egyszerűen csak elcsipegetjük. :)