Ha régebb óta nyomon követed az írásokat, akkor észrevehetted, hogy nem most áll először feje tetejére a világ, azaz a torta :) Készült már nálunk fordított citromtorta, de gluténmentes fordított epertorta is.

Az a legnagyszerűbb ebben a sütiben, hogy nagyon könnyen elkészíthető, látványos és szezonális finomságot tudunk az asztalra varázsolni, pikk-pakk. Én is előkerestem a jól bevált piteformát és nem sok változtatással előcsalogattam az itthon lévő hozzávalókból az ősz végi – téli ízeket.

Talán nem ez a legszokványosabb süti, ami a karácsonyi időszakban a konyhákban készül, de egy délutáni falatozáshoz éppen tökéletes lesz! :)

  • 3 ek. chia mag + 10 ek. víz, alaposan elkeverve és állni hagyva
  • 2 nagyobb körte, vékony szekletekre vágva
  • 100 g finomítatlan nádcukor
  • 150 g barna nádcukor
  • 50 g extra szűz olívaolaj
  • 125 g mandulajoghurt vagy zabtejszín
  • 150 g bio fehér tönkölyliszt
  • 50 g bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 ek. foszfátmentes sütőpor
  • 1 bő tk. fehéj
  • 1 csapott tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott tk. őrölt gyömbér
  • csipetnyi tengeri só

A chia magot elkeverjük a vízzel és állni hagyjuk.

180 C-ra előmelegítjük a sütőt a sütőt, majd egy 23 cm átmérőjű piteformát kibélelünk sütőpapírral, amit enyhén be is vizezünk, hogy könnyebb legyen kifordítani a süteményt a formából.

A körtét vékonyra szeleteljük.

Egy tapadásmentes serpenyőben kevergetés nélkül karamellizáljuk a 100 g finomítatlan nádcukrot. Semmiképpen ne égjen  oda, elég ha szépen megolvad és kellemesen folyékonnyá, illatossá alakul. Amikor elkészül, eloszlatjuk a nedves sütőpapírral bélelt formában. Nem baj, ha nem egységes, ez sütés közben korrigálódni fog. Ezután a formában szépen elrendezzük a körteszeleteket, és félretesszük

A tésztához alaposan elkeverjük a chia magos masszát, a 150 g barna nádcukrot, az extra szűz olívaolajat és a mandulajoghurtot (Aldi-ban kapható).

Egy másik keverőtálban elkeverjük a kétféle lisztet, a sütőport, a fűszereket és a csipetnyi sót.

Végül a chia magos és a lisztes keveréket jó alaposan összedolgozzuk, és a tésztát a citromok tetejére öntjük, majd szépen elegyengetjük.

Kb. 40-50 perc alatt sütjük készre. Tűpróbával mindig ellenőrizzük, hogy átsült-e a sütemény belseje is!

Jó étvágyat hozzá! :)