Nem is olyan régen csomagot kaptam – like. :) A Pesti Farm lepett meg egy csinos kis mikrozöld kóstolóval, ami a legjobbkor érkezett: a friss, zöld levelek roppanása és az ízekkel való kacérkodás rögtön arra sarkallt, hogy kísérletezzek az ízekkel és a textúrákkal.Túlmutatva a saláták világán, arra jutottam, miért ne lehetne ennek a harsogó kis zöld csokornak méltó társa egy olyan selymes, krémes leves, ami ellensúlyozza, de nem elnyomja a friss, tápanyagokban bővelkedő zöldeket?

Egyre több minden jutott az eszembe: lehetne mondjuk jó kis zellerkrém? Netán egy földes ízű cékla? Nem-nem! Éppen jobb sorsára várt egy fél sütőtök (spoiler alert: gyere vissza hamarosan, további tökös érdekesség várható!), amiből – mint te is tudod – villámgyorsan tudunk jó kis krémlevest összedobni. A blogon is barátságot kötött már a hokkaido tök, a sárgarépa és a narancs egy jó kis leves formájában; láthattátok a minimál változatot; az ünnepi narancsos fogást; további fűszerekkel is kísérleteztünk már leves ügyben; sőt, már újra is gondoltuk / gomboltuk a sütőtököt levesként.

Mi jöhet még? Elárulom, a következő lépés, amikor mindenféle növényi tej vagy tejszín, illetve burgonya vagy egyéb sűrítőanyag nélkül olyan fantasztikusan krémes állagot tudunk elérni, amit én magam is nehezen tudtam elképzelni.

Mindenképpen ajánlom kipróbálásra, a mikrozöldekkel együtt – ezek hiányában viszont használj bármilyen tetszőleges levesbetétet, akár egyéb zöldféléket, pl. spenótlevelet is.

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 15 cm-nyi póréhagyma (fehér része), vékony szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1/2 (kisebb méretű) sütőtök, meghámozva, kimagozva, felkockázva
  • tengeri só és fehér bors
  • kiskanálnyi őrölt gyömbér
  • kiskanálnyi fahéj
  • 1 fehér bab konzerv (ez komoly! :) ), leszűrve és alaposan átmosva
  • tetszőleges levesbetét

Egy edényben melegíteni kezdjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a póréhagymát és a fokhagymát, majd néhány perc múlva a sütőtököt is. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel és fahéjjal ízlés szerint fűszerezzük, majd kb. 1-1,2 liternyi vízzel nyakon öntjük.

Amikor szinte teljesen megpuhul, jöhet a fehér bab; végül pedig a botmixer segítségével a selymesen krémesre turmixolás!

Tetszőleges levesbetéttel tálaljuk, jó étvágyat hozzá! :)