cukormentes főétel főétel Hónap receptje mentes étkezések tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Gomba Stroganoff (Tejmentes, tojásmentes, zsírszegény, vegán)

Nem tudom te hogy vagy vele, de nálunk minden bevásárláskor a kosárba kerül egy adag gomba. Szeretjük a csiperkét és a laskát is, de nagy szerencsénkre maradt még egy jó adag szárított erdei gombánk is a nyári / őszi gyűjtésből, ami nagyon kellemes aromát kölcsönöz a gombás ételeknek. A blogon pedig főzeléktől a raguig, pástétomtól a reggeliig számtalan receptet találsz, nézz körül a “konyhánkban“.

Én is körülnéztem most az interneten, mert szerettem volna valami újat, valami olyasmit készíteni, ami nem feltétlenül kerül gyakran az asztalra. Ebben segített nekem a Vegán Blog oldal, akiknél megtaláltam ezt a receptet – és rögtön magammal is vittem. Nagyon krémes, ízletes és könnyen elkészíthető étel, szerintem érdekes lesz kipróbálni. :)

  • 25 g szárított gomba (elhagyható)
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 350 g csiperkegomba, szeletelve
  • tengeri só és bors
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 tk. fokhagyma por
  • 1 csapott tk. füstölt paprika
  • 1/2 tk. morzsolt kakukkfű
  • 180 ml víz
  • 2 ek. sörélesztő pehely
  • 5 db csemege uborka, felkarikázva
  • 180 ml cukrozatlan zabtej
  • 2 ek. zabpehely liszt

A szárított gombát beáztatjuk és kb. fél órára állni hagyjuk.

Az olívaolajon kb. 4-5 percig pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk és még egy percig pároljuk a fokhagymát is,

Ezt követően hozzáadjuk a szeletelt csiperkegombát, valamint az előre beáztatott és leszűrt szárított gombát. Sózzuk és borsozzuk, hagyjuk, hogy a gomba kevés levet eresszen.

Ezután adjuk hozzá a szójaszószt és a fűszereket: a fokhagyma port, a füstölt paprikát és a kakukkfüvet, néhányszor keverjük át, majd öntsük fel 180 ml vízzel.

Amikor a víz felforrt, keverjünk el az ételben 2 ek. sörélesztő pelyhet, majd a csemege uborka karikákat. Hagyjuk kb. 10 percig főni, majd egy shaker-ben dolgozzuk össze a zabtejet és a zabpehely lisztet, és ezzel habarjuk az ételt.

Én kurkumás rizibizivel tálaltam, de párolt rizzsel vagy tésztával is nagyon finom!