Túlzás lenne tavaszi tekercs névvel illetni ezt az ételt, habár alapötletként a finom roppanós tavaszi tekercsek jártak az eszemben. Azonban a konyhában körülnézve megakadt a szemem a rétestésztán, ami ebből a receptből kimaradt, és mivel zöldségek hada vett körül, elkezdődött az alkotás.
Kiváló recept ez maradék zöldségek feldolgozására is.
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 nagyobb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 g friss, reszelt gyömbér
- 100 g sárgarépa
- 130 g barna csiperkegomba (5 fej)
- 200 g kelkáposzta
- só, frissen őrölt bors
- 3 ek. szójaszósz
- réteslap
- mák (nem darált) a szóráshoz
A töltelék elkészítésével kezdtem, ami roppant egyszerű volt – kézi reszelővel dolgoztam.
A legnagyobb reszelőn reszeltem le:
- a lila hagymát
- a csiperkegombát
- és a kelkáposztát
Kisebb reszelőn reszeltem le:
- a fokhagymát
- a gyömbért
- és a sárgarépát.
Ezzel az előkészületek megvoltak, innen már gyerekjáték volt a töltelék elkészítése.
Wok-ban dolgoztam, de bármilyen tapadásmentes mélyebb serpenyő is megteszi. Extra szűz olívaolajon párolni kezdtem a lila hagymát, majd 3 – 4 perc múlva hozzáadtam a fokhagymát és a gyömbért. Fantasztikus illat áradt szét a konyhámban! :)
Nem sokkal ezután lazán beleöntöttem a wok-ba az összes többi előkészített hozzávalót. Sóztam, borsoztam, szójaszósszal ízesítettem, és addig sütöttem – pároltam, amíg nem éreztem benne túl sok nedvességet (hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát). Hagytam kihűlni.
Konyhai olló segítségével 10 x 10 cm-es lapokat vágtam a réteslapból (én 12 lapos réteslappal dolgoztam, ami nem tartalmazott mást csak lisztet, sót és vizet; mindig érdemes figyelni a réteslapok összetételét, mert akár 3 soros is lehet ;) ). 3 lapot egymásra helyeztem, a felém eső harmadára egy teáskanálnyi tölteléket helyeztem, majd kis batyukat hajtogattam belőle. A végét megkentem kis vízzel, hogy a tekercsek összeragadjanak, ne nyíljanak szét sütés közben.
A kis csomagokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, a tetejüket vízzel nagyon vékonyan megkentem, és egész mákkal szórtam meg,
Előmelegített sütőben annyi ideig sütöttem, amíg az oldaluk elkezdett pirulni – barnulni, ekkor megfordítottam őket, és pár perc alatt a másik oldalukat is világosbarnára sütöttem.
Szójaszósszal és salátával fogyasztottuk
Nálam ebből a mennyiségből kb. 30 – 35 kis tekercs született