Ahogyan az már feltűnhetett rendszeres olvasóimnak, a cékla, mint egyik kedvenc alapanyagom, gyakran szerepel a blogon.

Készült már belőle joghurtos és “mentes” leves, köret, joghurtos és tahinis, ananászos és curry-s, na meg a kedvenc reszelt saláta, nyers reggeli, de még süti is. :) Egy nagy klasszikus, a főzelék azonban még váratott magára, a Nők Lapja Konyha egyik év végi számában azonban feltűnt egy sült cékla főzelék.

A receptet átalakítottam, “mentessé” tettem, majd nagy örömmel felfaltuk. :) (Sütőben sült bab kebabot fogyasztottunk hozzá, ami bioboltban vásárolt fasírtporból készült.)

  • 4 nagyobb cékla, hámozva
  • 1 – 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 10 cm-nyi póréhagyma, karikázva
  • 1 ek. barna rizsliszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 bio citrom frissen facsart leve
  • 1 ek. szárított medvehagymalevél (vagy kakukkfű, vagy egyéb zöldfűszer ízlés szerinte)
  • agavé szirup vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint (ha szükséges)

A céklákat alufóliába burkolva sütőben puhára sütöttem.

Eközben az olívaolajon puhára pároltam a póréhagymát. Amikor megpuhult, megszórtam kevés barna rizsliszttel, amit 1 – 2 percig pirítottam. Ekkor kevés vízzel felöntöttem.

A céklákat a sütőből kivéve kissé hűlni hagytam, majd falatnyi darabokra vágva a póréhagymához adtam. Addig párolódtak együtt, amíg a rizstejszínt összekevertem a citromlével és a medvehagymával, majd ezzel a keverékkel még egyszer összeforraltam a főzeléket.

Ha szükséges, agavé sziruppal vagy egyéb édesítőszerrel igazíthatunk az ízén.

3 adag lesz belőle