Ma egy igen kiadós és könnyen elkészíthető étellel érkezem, ami nálunk főételként szerepelt a heti menüben, de akár köretként is el tudom képzelni.
Kiváló ötlet akár nagy mennyiségű (netán “nem szeretem” :) ), maradék zöldség elrejtésére is!
- 1 bögrényi (250 ml) barna rizs
- tengeri só
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
- 1 kisebb petrezselyemgyökér, reszelve
- kis darabka zeller, reszelve
- kis darabka káposzta, reszelve
- frissen őrölt bors
- chili pehely
- csipetnyi kurkuma
- 1 üveg bio vörös bab konzerv, alaposan átmosva és lecsepegtetve
A barna rizst szűrőbe öntöttem, alaposan átmostam, majd a csomagoláson lévő útmutatónak megfelelően főzni kezdtem.
Amíg a rizs főtt, elkészítettem a zöldség alapot. Egy mélyebb serpenyőben megmelegítettem az olívaolajat. Hozzáadtam a felkockázott vöröshagymát, amit folyamatosan kevergetve puhára pároltam.
Ezután az összes reszelt zöldséget belekevertem, majd sóztam, borsoztam, chili pehellyel és kurkumával fűszereztem. Folyamatosan kevergetve pirítottam. Nem adtam hozzá további vizet vagy olajat, mert az volt a célom, hogy a zöldségek inkább süljenek, mint párolódjanak – egy részük barnára is pirult, de éppen ettől lett különlegesen finom.
Amikor a zöldségek megsültek, az átmosott babkonzervet is belekevertem, a ragut összemelegítettem, majd a készre főzött és leszűrt barna rizzsel tálaltam.
2-4 adag lesz belőle, attól függően, mennyire vagyunk éhesek :)