Még korábban sikerült beszereznem egy csomag teljes kiőrlésű tönkölybúza darát. Igen, lisztet szerettem volna, de túl közel voltak egymás mellett a polcon. Szegény búzadara pedig csak várt és várt, hogy valami finomság legyen belőle – ihlet annál kevesebb volt bennem. Eddig!
Ez a finom palacsinta ugyanis a mai reggelink volt, friss és meleg, ugyanúgy, mint a fotók és a bejegyzés! :) Az ötletet a Zizi kalandjai blog szerzőjének, Nagy Zitának Vegán reggeli című könyvében találtam, köszönet érte!
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzadara
- 20 g fehér tönkölyliszt
- 1 ek. nádcukor
- 1 tk, szárított élesztő
- 1 tk. sütőpor
- csipetnyi só
- 300 ml meleg víz
- max. 1 ek. extra szűz olívaolaj a sütéshez
Egy keverőtálban elkeverjük a búzadarát, a tönkölylisztet, a nádcukrot, az élesztőt, a sütőport és a sót.
Lassan belekeverjük a vizet is, amivel csomómentesre dolgozzuk a masszát, amit 30 percig állni hagyunk
Egy tapadásmentes serpenyőt szilikon ecset segítségével kiolajozunk. Egy-egy evőkanálnyi masszát engedünk a serpenyőbe. A tésztánkon szinte azonnal apró lyukak jelennek meg (Zizitől azt is megtudjuk, hogy “ezer lyukúnak” nevezték ezt a palacsintát), s az egyik oldala barnára sül a másik pedig szépen kiszárad. Csak az egyik oldalát sütjük meg, utána már ki is vehetjük a serpenyőből!
Az egész tésztát süssük meg kanálnyi adagokban. Zita Tahinis csokoládészószt készített hozzá, én rizstejjel folyósabbra főzött csokipudingot tálaltam mellé.
Nálam kb. 20 kis palacsinta lett belőle
Tetszett a recept? Akkor keresd fel a Facebook-oldalunkat is, ahol további finomságok receptje vár rád! :)