Egyik kedvenc receptkönyvemet, a Három jó dolog a tányéron címűt lapozgatva bukkantam rá egy érdekes őszi köretre, és mivel éppen minden hozzávaló rendelkezésemre állt, nem is haboztam elkészíteni ebédre. Íme :)
A páchoz:
- 1 tk. római köménymag
- 1 tk. koriandermag
- 1 bio narancs reszelt héja
- 1 nagy csipetnyi chili pehely
- 2-3 ek. extra szűz olívaolaj
A kelkáposzta-birsalma körethez:
- 1 nagyobb birsalma (kb. 400 g)
- 2 ek. méz
- késhegynyi őrölt rozmaring
- 1/2 fej kelkáposzta
- só, frissen őrölt bors
A sült gombafejekhez:
- személyenként 4-5 gombafej
- extra szűz olívaolaj (legjobb a szórófejes)
- ízlés szerinti fűszerek: nálam most kakukkfű és majoránna
A püréhez:
- egyenlő mennyiségű burgonya és sárgarépa
A pác elkészítésével kezdtem a főzést. A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben illatosra pirítottam, majd mozsárban apróra törtem. Hozzáadtam a narancshéjat, a chili pelyhet és az olívaolajat. Félretettem.
A birsalmát vékony szeletekre vágtam, majd mézes-rozmaringos vízben puhára főztem. Hűlni hagytam, majd a beleforgattam a páclébe.
A kelkáposztát vékony szeletekre vágtam, majd sós-borsos vízben puhára főztem.
Egy mélyebb serpenyőt felforrósítottam, barna kérgesre pirítottam benne a birsalmát, majd hozzáadtam a kelkáposztát is, és alaposan összeforgattam.
Ugyan a recept lelke a fenti köret, de főételként a fűszeres gombafejeket olívaolajjal megszórtam, fűszereztem, majd sütőben puhára sütöttem. Sózni csak utólag szabad, különben könnyen levet ereszt.
A püréhez a burgonyát és a répát egyforma darabokra vágtam, majd amikor megpuhult, zsiradék hozzáadása nélkül, kevés főzővízzel pürésítettem.
3 adag lesz belőle