recept

Sok jó dolog a tányéron

Egyik kedvenc receptkönyvemet, a Három jó dolog a tányéron címűt lapozgatva bukkantam rá egy érdekes őszi köretre, és mivel éppen minden hozzávaló rendelkezésemre állt, nem is haboztam elkészíteni ebédre. Íme :)

A páchoz:

  • 1 tk. római köménymag
  • 1 tk. koriandermag
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 1 nagy csipetnyi chili pehely
  • 2-3 ek. extra szűz olívaolaj

A kelkáposzta-birsalma körethez:

  • 1 nagyobb birsalma (kb. 400 g)
  • 2 ek. méz
  • késhegynyi őrölt rozmaring
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • só, frissen őrölt bors

A sült gombafejekhez:

  • személyenként 4-5 gombafej
  • extra szűz olívaolaj (legjobb a szórófejes)
  • ízlés szerinti fűszerek: nálam most kakukkfű és majoránna

A püréhez:

  • egyenlő mennyiségű burgonya és sárgarépa

A pác elkészítésével kezdtem a főzést. A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben illatosra pirítottam, majd mozsárban apróra törtem. Hozzáadtam a narancshéjat, a chili pelyhet és az olívaolajat. Félretettem.

A birsalmát vékony szeletekre vágtam, majd mézes-rozmaringos vízben puhára főztem. Hűlni hagytam, majd a beleforgattam a páclébe.

A kelkáposztát vékony szeletekre vágtam, majd sós-borsos vízben puhára főztem.

Egy mélyebb serpenyőt felforrósítottam, barna kérgesre pirítottam benne a birsalmát, majd hozzáadtam a kelkáposztát is, és alaposan összeforgattam.

Ugyan a recept lelke a fenti köret, de főételként a fűszeres gombafejeket olívaolajjal megszórtam, fűszereztem, majd sütőben puhára sütöttem. Sózni csak utólag szabad, különben könnyen levet ereszt.

A püréhez a burgonyát és a répát egyforma darabokra vágtam, majd amikor megpuhult, zsiradék hozzáadása nélkül, kevés főzővízzel pürésítettem.

3 adag lesz belőle