recept

Rakott karfiol – ahogy én készítem (Tejmentes, tojásmentes)

Már átalakítottam néhány klasszikus ételt, mint például a krumplis, vagy a káposztás tésztát, sőt mi több, a finomfőzeléket is. Most a rakott karfiolt érte utol a nagy átalakítási hullám, és mondhatom, amellett, hogy megőrizte sajátosságait, egy teljesen új, mennyeien finom étel született. :)

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 pohárnyi basmati rizs
  • só, frissen őrölt bors
  • 2+1 ek. extra szűz olívaolaj
  • kis darabka póréhagyma
  • 1 tonhalkonzerv (nem olajos, saját levében)
  • 2 dl. rizstejszín
  • 1 kisebb citrom kifacsart leve
  • majoránna (vagy egyéb zöldfűszer ízlés szerint)
  • sörélesztő pehely

A karfiolt sóval, borssal ízesített vízben majdnem teljesen puhára főztem.

A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben szintén puhára főztem.

2 ek. olívaolajat felmelegítettem, majd a póréhagymát puhára pároltam rajta. Hozzáadtam a tonhalkonzervet, kis ideig együtt pirítottam őket, majd a tűzről levéve alaposan elkevertem a főtt rizzsel.

Egy tűzálló tálat kevés olívaolajjal kikentem, majd első rétegként elrendeztem benne a puhára főtt karfiolt. Ezen arányosan elosztottam a tonhalas-rizses keveréket.

A rizstejszínt elkevertem egy kisebb citrom kifacsart levével, majoránnával fűszereztem, enyhén sóztam, majd eloszlattam a rakott karfiol tetején.

Végül sörélesztő pehellyel szórtam meg, és közepesen meleg sütőben készre sütöttem.

Étvágyunktól függően 4-6 adag lesz belőle :)