A karácsonyi sorozat folytatása következik, mégpedig a karácsonyi ebédünk előételével – mert számomra egy könnyű, néhány falatnyi étvágygerjesztő előétel méltó nyitánya egy elegáns ebédnek. :)
- extra szűz olívaolaj
- réteslap (figyeljük az összetételét, olyat válasszunk, ami csupán lisztet, sót és vizet tartalmaz)
- kb. 10 cm-nyi póréhagyma (fehér rész)
- 15 dkg barna csiperke
- só, frissen őrölt bors
- 1 bő tk. szárított medvehagyma (vagy kakukkfű, ízlés szerint)
- 1 kezeletlen héjú bio narancs leve és reszelt héja
- egy löttyintésnyi jó minőségű száraz fehérbor
Egy muffin sütőforma 3 kapszliját olívaolajjal vékonyan kikentem, majd egy kb. 10 X 10 cm-es réteslap darabkát beleügyeskedtem. Ezt is megkentem olívaolajjal, majd 90 fokban elforgatva jött a következő réteg. 4 réteget helyeztem egymásra, majd előmelegített sütőben néhány perc alatt ropogósra, világosbarnára sütöttem. Félretettem, hagytam kihűlni.
A póréhagymát vékonyra szeleteltem, majd kevés olívaolajon puhára pároltam. Amikor megpuhult, hozzáadtam a szeletelt csiperkét, sóztam, borsoztam, medvehagymával fűszereztem. Hozzáadtam a narancslevet, majd a narancshéjat, végül pedig kevés fehérbort. Addig pároltam / sütöttem, amíg az összes nedvesség elpárolgott róla.
A tésztakosárkákban tálaltam.
3 adag lesz belőle