Szemfüles olvasóim már találkozhattak egy hasonló céklalevessel a blogon, ennek a receptjét itt találjátok. Most azonban a karácsonyi menü részeként “mentes” / vegán verzióban is elkészült.

Kellemes, nem túl nehéz, pikáns ízekben tobzódhattunk az előétel után.

  • kb. 15 cm-nyi póréhagyma (fehér része)
  • 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 3 közepes cékla (kb. 400 g)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 bő tk. szárított kakukkfű
  • 1 – 2 ek. méz (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
  • 1 bio citrom frissen facsart leve
  • 200 ml mandulatejszín

A póréhagymát vékonyan felkarikáztam, majd olívaolajon puhára pároltam.

Hozzáadtam a felkockázott céklát, sóztam, borsoztam, kakukkfűvel fűszereztem. Felöntöttem kb. 1 l vízzel. Addig főztem, amíg a cékla megpuhult.

Ekkor botmixerrel pürésítettem, majd mézzel és citromlével állítottam be a pikáns ízkombinációt. Ha szükséges, további frissen őrölt borsot is adhatunk hozzá.

Ezt követően a mandulatejszínnel habartam a levest (hőkiegyenlítés!)

4 – 6 adag lesz belőle