Szemfüles olvasóim már találkozhattak egy hasonló céklalevessel a blogon, ennek a receptjét itt találjátok. Most azonban a karácsonyi menü részeként “mentes” / vegán verzióban is elkészült.
Kellemes, nem túl nehéz, pikáns ízekben tobzódhattunk az előétel után.
- kb. 15 cm-nyi póréhagyma (fehér része)
- 2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 közepes cékla (kb. 400 g)
- só, frissen őrölt bors
- 1 bő tk. szárított kakukkfű
- 1 – 2 ek. méz (vagy egyéb édesítőszer ízlés szerint)
- 1 bio citrom frissen facsart leve
- 200 ml mandulatejszín
A póréhagymát vékonyan felkarikáztam, majd olívaolajon puhára pároltam.
Hozzáadtam a felkockázott céklát, sóztam, borsoztam, kakukkfűvel fűszereztem. Felöntöttem kb. 1 l vízzel. Addig főztem, amíg a cékla megpuhult.
Ekkor botmixerrel pürésítettem, majd mézzel és citromlével állítottam be a pikáns ízkombinációt. Ha szükséges, további frissen őrölt borsot is adhatunk hozzá.
Ezt követően a mandulatejszínnel habartam a levest (hőkiegyenlítés!)
4 – 6 adag lesz belőle