Nagy kedvencem a sárgarépás vörös lencse főzelék, amit kedves kolléganőmtől, Aliztól tanultam. Ezt a kiváló receptet tettem most még izgalmasabbá néhány hozzávaló segítségével.
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 15 cm-nyi póréhagyma, karikázva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 cm-nyi friss gyömbér, reszelve
- 3 kk. curry por
- 200 g vörös lencse
- 120 g (egy nagyobb) sárgarépa, vékonyabb szeletekre vágva
Az olívaolajon néhány perc alatt puhára pároltam a póréhagymát. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért, majd 1 – 2 perc pirítás után a curry port is.
További 1- 2 perc után kevertem bele a vörös lencsét és a sárgarépát, majd annyi vízzel öntöttem fel, ami 1 ujjnyira ellepte. Puhára főztem a hozzávalókat, majd a sárgarépát 1 merőkanálnyi lencsefőzelékkel pürésítettem, és ezzel sűrítettem a főzeléket.
Mi pirított kovászos rozskenyérrel ettük, de tetszőleges feltétet választhattok hozzá.
4 – 5 adag lesz belőle