Egy klasszikus(abb) hummusz receptet már olvashattatok nálam itt, ez a verzió azonban a karácsonyra kapott és azóta szinte minden nap forgatott Vegán szakácskönyv egy átalakított receptje – igazán kellemes, gazdag kence lett belőle.

  • 75 g száraz csicseriborsó, 1 éjszakára vízbe áztatva
  •  só
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g dió (vagy törökmogyoró)
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 – 2 ek. zöldségalaplé vagy víz
  • 1/2 bio citrom frissen facsart leve
  • 1/2 kk. őrölt pirospaprika
  • szeletelt zöldségek és pirítós kockák a tálaláshoz

A csicseriborsó áztatólevét leöntöttem, majd friss, sós és szódabikarbónás vízben puhára főztem. Leszűrtem és félretettem.

A hámozatlan fokhagymagerezdeket sütőben 15 percig alacsony hőfokon sütöttem, majd mellé tettem a diót, és még 10 percig sütöttem (figyeljük, mert könnyen megéghet!). A dióról ledörzsöltem a héját.

Ezután aprítógépben állítottam össze a kencét: a csicseriborsót, a héjából kinyomott krémes fokhagymát, a diót, az olívaolajat, a zöldségalaplevet, a citromlevet, a pirospaprikát pulzáló funkcióval alaposan összedolgoztam.

Amikor összeállt a kence, zöldségekkel és pirítós kockákkal tálaltam.

6 – 8 adag lesz belőle