A River Cottage sorozat minden könyvét nagyon szeretem, de a legújabb kedvencem (szerintem nem meglepő módon :) ) tagadhatatlanul a Zöldséget minden napra lett.
Kis átalakítással ebből a könyvből készült el ez a fantasztikusan finom sütőtökös gyümölcskenyér.
A glutén- és tejmentes gyümölcskenyér receptet pedig itt találjátok a blogomon.
- 4 ek. lenmagliszt (NEM zsírtalanított) + 8 – 10 ek. víz
- 70 g DW 4:1 édesítőszer (vagy 200 g nádcukor)
- 200 g sütőtök (finomra reszelve)
- 1 kezeletlen héjú bio citrom leve és reszelt héja
- 100 g bio mazsola
- 200 g tk. tönkölyliszt
- 100 g zsírtalanított mandulaliszt
- 7 g foszfátmentes sütőpor
- csipetnyi tengeri só
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- néhány ek. zabtej (ha szükséges)
A lenmaglisztet elkevertem a vízzel, majd 10 percig állni hagytam, amíg zselés állagú lett. Ekkor alaposan kikevertem a cukorral. Hozzáadtam a sütőtököt, a citrom levét és héját és a mazsolát.
Egy másik tálban alaposan elkevertem a száraz hozzávalókat: a tönköly- és mandulalisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket.
Végül a két tál tartalmát elegyítettem és a tésztát kézzel összegyúrtam. Mivel kissé száraznak találtam, kevés zabtejjel lazítottam, de ezt nem szükséges hozzáadni, ha megfelelő állagú a tészta.
A tésztát 50 – 60 percig sütöttem közepes hőfokon, sütőpapírral borított kenyérformában. (Az eredeti recept szerint 170 C-on, 60 percig kell sütni a sütit.)
Tűpróbával ellenőriztem, majd amikor már nem ragadt tészta a tűre, előbb 20 percen át a formában, majd a formából kivéve, rácson hűtöttem a sütit.