Sütőtökös – mazsolás gyümölcskenyér (tejmentes, tojásmentes, cukormentes)

A River Cottage sorozat minden könyvét nagyon szeretem, de a legújabb kedvencem (szerintem nem meglepő módon :) ) tagadhatatlanul a Zöldséget minden napra lett.

Kis átalakítással ebből a könyvből készült el ez a fantasztikusan finom sütőtökös gyümölcskenyér.

A glutén- és tejmentes gyümölcskenyér receptet pedig itt találjátok a blogomon.

  • 4 ek. lenmagliszt (NEM zsírtalanított) + 8 – 10 ek. víz
  • 70 g DW 4:1 édesítőszer (vagy 200 g nádcukor)
  • 200 g sütőtök (finomra reszelve)
  • 1 kezeletlen héjú bio citrom leve és reszelt héja
  • 100 g bio mazsola
  • 200 g tk. tönkölyliszt
  • 100 g zsírtalanított mandulaliszt
  • 7 g foszfátmentes sütőpor
  • csipetnyi tengeri só
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • néhány ek. zabtej (ha szükséges)

A lenmaglisztet elkevertem a vízzel, majd 10 percig állni hagytam, amíg zselés állagú lett. Ekkor alaposan kikevertem a cukorral. Hozzáadtam a sütőtököt, a citrom levét és héját és a mazsolát.

Egy másik tálban alaposan elkevertem a száraz hozzávalókat: a tönköly- és mandulalisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket.

Végül a két tál tartalmát elegyítettem és a tésztát kézzel összegyúrtam. Mivel kissé száraznak találtam, kevés zabtejjel lazítottam, de ezt nem szükséges hozzáadni, ha megfelelő állagú a tészta.

A tésztát 50 – 60 percig sütöttem közepes hőfokon, sütőpapírral borított kenyérformában. (Az eredeti recept szerint 170 C-on, 60 percig kell sütni a sütit.)

Tűpróbával ellenőriztem, majd amikor már nem ragadt tészta a tűre, előbb 20 percen át a formában, majd a formából kivéve, rácson hűtöttem a sütit.

2 hozzászólás on Sütőtökös – mazsolás gyümölcskenyér (tejmentes, tojásmentes, cukormentes)

  1. Anikó Darvas
    22/01/2015 at 09:31 (4 év ago)

    Kedves Judit,

    milyen lisztet használjon,aki paleózik?Köszönöm,Anikó

    Válasz
  2. Judit
    24/01/2015 at 20:40 (4 év ago)

    Kedves Anikó! Szerintem mandulaliszttel érdemes lehet megpróbálni, úgy tudom, édes süteményeknél megfelelő állagot el lehet vele érni, de elképzelhető, hogy a folyadék arányán változtatni kell.

    Én 100% paleo lisztből még csak kekszet készítettem. Számolj majd be, hogy sikerült! :)

    Jó sütögetést! :)

    Válasz

Szólj hozzá

A weboldal ún. cookie-kat vagy sütiket használ. (Több információ)

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár