Ismét Eszter barátnőm kápráztat el titeket, kedves olvasóim, aki a blog ügyeletes “mentes” süti részlegének oszlopos tagjaként (a “mentes” Nürnbergi puszi és Mince Pies után)  hozta el nekünk / nektek ezt a finomságot. :)

A receptet a Facebook egy “mentes” csoportjában találta, sajnos ennél pontosabb forrással nem tudunk szolgálni…

Fogadjátok szeretettel! :)

A tésztához:

  • 5 tk. zsíros lenmagliszt, 100 ml vízbe áztatva
  • 200 g barna rizsliszt
  • 50 g cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
  • 1 tk. foszfátmentes sütőpor
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magvai
  • 4 ek. folyékony kókuszolaj
  • 3 – 4 ek. hideg víz

A töltelékhez:

  • 8 közepes alma, meghámozva, lereszelve
  • kevés frissen facsart citromlé
  • 1 kezeletlen héjú bio citrom reszelt héja
  • 3 – 4 ek. cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
  • 1 cs. vaníliás pudingpor

A szóráshoz:

  • 1 ek. cukor (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő egyéb édesítőszer)
  • 1 tk. őrölt fahéj

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrtam és állni hagytam.

Az almát elkevertem a citromlével és a citromhéjjal, a cukorral és a pudingporral; a tölteléket szintén állni hagytam.

A tészta 2/3 részét sütőpapírral bélelt piteformába nyomkodtam. Beborítottam az almás töltelékkel, majd a maradék tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeltem.

180 C-ra előmelegített sütőben sütöttem 10 percig, majd fahéjas cukorral megszórtam, és szép pirosra sütöttem a süteményt.

Jó étvágyat hozzá! :)