A bejegyzéseimben már többször utaltam rá, hogy nem vagyok különösebben édesszájú; a blog süteményeit is főleg Eszter barátnőm vagy Anyóspajtás szállítja nektek. :) A sós rágcsák azonban mindig rabul ejtenek…
Mióta tudatosan kerülöm a telített zsírsavakat / transzzsírokat, azonban, elfelejthetem a bolti kekszek és sósságok szinte teljes palettáját. Eddig a Vegán sós kréker volt az abszolút házi kedvencem, viszont Mindenmentes Nóri Köményes, sós ropogósa engem is rabul ejtett.
A klasszikus köményes mellett készült már olasz fűszeres, metélőhagymás, medvehagymás, chilis és sima sós verzió is.
Kiváló választás baráti összejövetelekre!
- 80 g kölesliszt
- 40 g hajdinaliszt
- 60 g barna rizsliszt
- 50 g tápióka keményítő
- 1 kk. tengeri só
- 1 kk. egész köménymag (vagy egyéb fűszer)
- 60 g extra szűz olívaolaj
- 100 g víz
Aprítógépbe adagoltam a liszteket, a sót és a fűszereket. Elkevertem őket a géppel.
Ezután hozzáadtam az olívaolajat és a vizet,és a folyadékokkal is alaposan összedolgoztam a tésztát.
A kész masszát sütőpapírral borított gáztepsire adagoltam. Egy másik sütőpapírt a gombóc tetejére tettem, és olyan egyenletesen vékonyra nyújtottam a tésztát, hogy a teljes tepsit befedje.
Pizzavágóval apró darabkákra vágtam, majd az előmelegített sütőben alacsony hőfokon aranybarnára sütöttem. Nagyon oda kell figyelni, mert könnyen megéghet!
1 gáztepsinyi kis kréker lesz belőle