cukormentes édesség, süti édesség, süti gluténmentes mentes étkezések szójamentes tejmentes tojásmentes uj_recept vegán receptek

Mindenmentes Nóri köményes ropogósa (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept)

A bejegyzéseimben már többször utaltam rá, hogy nem vagyok különösebben édesszájú; a blog süteményeit is főleg Eszter barátnőm vagy Anyóspajtás szállítja nektek. :) A sós rágcsák azonban mindig rabul ejtenek…

Mióta tudatosan kerülöm a telített zsírsavakat / transzzsírokat, azonban, elfelejthetem a bolti kekszek és sósságok szinte teljes palettáját. Eddig a Vegán sós kréker volt az abszolút házi kedvencem, viszont Mindenmentes Nóri Köményes, sós ropogósa engem is rabul ejtett.

A klasszikus köményes mellett készült már olasz fűszeres, metélőhagymás, medvehagymás, chilis és sima sós verzió is.

Kiváló választás baráti összejövetelekre!

 

  • 80 g kölesliszt
  • 40 g hajdinaliszt
  • 60 g barna rizsliszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • 1 kk. tengeri só
  • 1 kk. egész köménymag (vagy egyéb fűszer)
  • 60 g extra szűz olívaolaj
  • 100 g víz

Aprítógépbe adagoltam a liszteket, a sót és a fűszereket. Elkevertem őket a géppel.

Ezután hozzáadtam az olívaolajat és a vizet,és a folyadékokkal is alaposan összedolgoztam a tésztát.

A kész masszát sütőpapírral borított gáztepsire adagoltam. Egy másik sütőpapírt a gombóc tetejére tettem, és olyan egyenletesen vékonyra nyújtottam a tésztát, hogy a teljes tepsit befedje.

Pizzavágóval apró darabkákra vágtam, majd az előmelegített sütőben alacsony hőfokon aranybarnára sütöttem. Nagyon oda kell figyelni, mert könnyen megéghet!

1 gáztepsinyi kis kréker lesz belőle